Izvještaj Vlade RS o Srebrenici: Predizborna magla i nejako srpstvo

652

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj bi trebalo da bude poništen Izvještaj Vlade RS o Srebrenici iz 2004. godine, biće održana do kraja jula!

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je najavio da će tražiti od NSRS da poništi „sramni Izvještaj Vlade RS koji su pisali Pedi Ešdaun i njegova služba, a koji je korišćen u Hagu da bi se presuđivalo Srbima“.

Branislav Borenović

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za SrpskaCafe kaže da je Izvještaj o Srebrenici usvojila Vlada RS i da ona može i da ga poništi ako želi.

– Dodik u potpnosti kontroliše Vladu RS i ne treba mu Narodna skupština da to uradi. Ako želi da poništi taj izvještaj, neka to uradi Vlada RS. Neka joj on naredi da to uradi. Na treba da se krije iza Narodne skupštine RS. Dodik ima poluge kojima može to da uradi kad god hoće – istakao je Borenović.

Poslanik Adam Šukalo smatra da ova priča „ne pije vodu“. I on, kao i njegove kolege iz opozicije, tvrdi da je u pitanju predizorni trik.

Adam Šukalo

– Milorad Dodik, kao i svaki put do sada, pred izbore uvodi predratno i ratno stanje da bi na taj način pokušao da ubijedi građane da su ugroženi. Ovaj put to neće proći, jer je on mnogo puta do sada iznevjerio građane Republike Srpske – rekao je Šukalo.

Ni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica nije boljeg mišljenja. On poziva Dodika da dođe u parlament ako baš insistira na tome i da o svemu razgovaraju.

– Dodik nikada u proteklih 13 godina nije govorio o tom Izvještaju Vlade RS, ali je govorio da se u Srebrenici desio genocid, da je to presudio sud u Hagu i da je to nesporna pravna činjenica. Neka spremi inicijativu, pa ćemo da razgovaramo o tome u parlamentu – rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Radovan Višković
Radovan Višković

Sa druge strane, šef SNSD-ovog poslaničkog kluba Radovan Višković ističe da je poništavanje pomenutog izvještaja nešto što ne zaslužuje da se odgađa i da čeka novi saziv.

– Sve političke partije sa srpskim predznakom koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini trebale bi se odazvati toj posebnoj sjednici i taj izvještaj staviti van snage – Višković.

Lider socijalista Petar Đokić je bio nešto oprezniji ali je rekao da će razgovarati sa svojim partnerima, da bi definisali zajednički stav.

– Želim da to bude zaista usaglašen, zajednički stav. Da nam se ne desi nešto slično onome što je bila aktivnost vezana za Anketni odbor u Narodnoj skupštini – rekao je Đokić.

Zdravko Krsmanović
Guske u magli

Poslanik NDP-a u NSRS Zdravko Krsmanović kaže da je vlast u RS u depresiji i dodaje da lutaju „kao guske u magli“. Potezanje Izvještaja je, smatra on, samo još jedan pucanj u prazno koji neće donijeti nikavog dobra.

– Dodik i njegovi sateliti traže temu da skrenu pažnju sa ključnih pitanja. Šef režima je došao u fazu da ne može da kontroliše mafjaške strukture. Ako ta inicijativa dođe u parlament, svima je jasno da se to dešava kao dio predizborne kampanje – kazao je Krsmanović.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Српска посла. Да има ко па све редом и ове из власти и ове из опозиције г.(зна се каквом) мотком. Нису заслужили да им се име помиње, покварени јад и чемер од људи. Сви су они, или у вријеме доношења Извјештаја, њихове партијске колеге, зајебали народ и РС у вези са Извјештајем о Сребреници, сад неће да исти пониште. Извјештај је нетачан и сраман, али боли к. све њих за свој народ и за љагу коју непотрбно и на лажним чињеницама засновану носи јадни српски народ. Фуј!

Comments are closed.