Izbori u BiH tjeraju strane investitore

425
Investirori

Direktne strane investicije u BiH ove godine za nevjerovatnih 30 odsto, a kao razlog navodi se izbornu godinu, stalna politička previranja i stvaranje napetosti. 

Pokazuju to preliminarni podaci Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA), u kojoj su, u prva tri mjeseca ove godine, zabilježili vrijednost investicija od 220 miliona KM, što je skoro za trećinu manje nego u istom periodu prošle godine.

Poređenja radi, prošle godine, ukupno posmatrano, BiH zabilježila je 780 miliona KM direktnih stranih investicija, što 2017. svrstava među najuspješnije godine kada je u pitanju privlačenje stranog kapitala.

Prema mišljenju ekonomista, strani investitori pažljivo prate sva dešavanja na tržištima na koja žele ulagati.

– To znači da, nažalost, kod nas prvo vide i čuju politička prepucavanja, zveckanje oružjem, zapaljivu retoriku. U vrijeme kada se svi nude stranim investitorima, ko bi onda kod nas ulagao, uzimajući sve to u obrzir – pitaju ekonomisti i dodaju da je kod nas problem što je svaka druga godina izborna, jer ekonomija i privreda tada nisu u fokusu vlasti.

I u poslovnoj zajednici su sličnog mišljenja. Vladimir Blagojević, portparo Privredne komore RS kaže da strani investitori, kada se odluče za ulaganje, istraže kompletno tržište, sve namete koje moraju platiti, pa tek onda kreiraju poslovne planove.

Tu se pojavljuje još jedan problem, nestabilna i nepredvidiva poreska politika.

– Mi se ne možemo pohvaliti stabilnom poreskom politikom, jer činjenica je da nam se i fiskalni i parafiskalni nameti stalno mijenjaju,  odnosno da često dolazi do novih opterećenja na privredu – rekao je Blagojević.

Prilikom privlačenja stranih investicija, kaže on,  potrebno je voditi računa o sektorima privrede i područjima za ulaganje, ali posebno i o ulagačima,  jer neka iskustva pokazuju da su pojedini investitori, nakon izvlačenja određene koristi, napuštali ovaj region i ostavljali probleme iza sebe.

Zato je, između ostalog, potrebno više se bazirati na stvaranje uslova za povećanje domaćih investicija. A da bismo do toga došli, osim svega navedenog, privrednici naglašavaju neophodnost unapređenja poslovnog ambijenta, kao i smanjenja i ukidanja određenog broja fiskalnih i parafiskalnih nameta, koji guše privredu.

Redakcija StpskaCafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA