Ivanić “uživo” o Dodiku, povećanju plata, političkim bitkama… (VIDEO)

725

Iako se tek prije nekoliko dana Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, prvi put pojavio na Fejsbuku, danas je upriličio i “druženje uživo”, te odgovarao na pitanja pratilaca o Dodiku, konfliktima, trećem entitetu, povećanju plata, defileu za Dan Republike ali i nekim ličnim stvarima.

– Protivnik sam trećeg entiteta, jer bi to promijenilo Dejtonski sporazum. Sa tadašnjim predsjednikom HDZ Antom Jelavićem sam razgovarao 2000. godine i jasno je rekao da za takav potez neće dobiti međunarodnu podršku, ako ne načnu Srpsku. Srpskoj to ne treba – rekao je Ivanić, odgovarajući na pitanja pratilaca.

Otkrio mu je Jelavić tada da bi uzeli Šipovo, da povežu Kupres sa Jajcem, kao i Brod, Derventu i Šamac.

I Ivanić “osvanuo” na Fejsbuku: Šta čita srpski član Predsjedništva?!

– Sa trećim entitetom Srpska bi izgubula ono što sada ima. Zbog odluke Bošnjaka i Hrvata s početka rata da budu zajedno, Srbi su platili jako veliku cijenu, a to je izolacija, bojkot, proglašavanje najvećim problemom. Ponoviću, vrijednije je biti jedan od dva, nego jedan od tri. Treći entitet Republici Srpskoj ne treba – rekao je Ivanić.

Na pitanje da li su Dodik i Čović spremni na konflikte, Ivanić je rekao da niko normalan ne bi smio da ih izaziva, jer to znači ”stradanje, izbjeglice, mrtve, razaranje”.

– Ne vjerujem da to iko normalan želi, ali ako se svakodnevno razvijaju politički konfilkti, oni razvijaju i tenzije među ljudima, pa se može oteti kontroli – rekao je Ivanić.

A za Dodika i SNSD je rekao da ulaze u konflikt sa svima.

– Tako smo u svađi i sa Bošnjacima, i sa Hrvatima, i sa Evropskom unijom, a odnedavno su i Srbi međusobno, jer su jedni nazvani izdajncima, a onda ovi drugi, kobajagi, nešto brane – kaže Ivanić.

Podsjetio je da je Dodik lobirao da na julskom samitu NATO u Briselu bude aktiviran MAP, kako bi imali predizbornu temu, iako su upravo funkcioneri SNSD, uglavnom Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, potpisali sve dokumente u kojima se punopravno članstvo u NATO navodi kao strateški cilj.

Младен Иванић – Mladen Ivanić одговара на ваша питања #live #PitajPDP

Posted by Партија демократског прогреса / Partija demokratskog progresa on Petak, 20. Juli 2018.

Naglasio je da je trajno, a ne predizborno povećanje plata moguće tek kad otvorimo tržište, ali da niko od investitora ne dolazi u Srpsku, iako ulažu na Balkanu.

– Dok god je najbitnija riječ pojedinca, a ne institucija, investitori će bježati odavde. Ovakva vlast ih tjera – rekao je Ivanić.

Na pitanje da li je izgubio neku političku bitku, rekao je da je, naprotiv, sve i jednu dobio. Zahvaljujući njemu odbačen je pokušaj revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po osnovu tužbe BiH protiv Srbije, uvjerio je međunarodne institucije da su rezultati pogrešni, jer bi, da nije to uradio, razlika od 200 000 glasova bila na štetu Republike Srpske.

Na pitanje zašto ove godine nije bio na defileu za Dan Republike, Ivanić je rekao da on i Treći Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH ove godine nisu bili poželjni predsjedniku Dodiku, ali da očekuje da za naredni 9. januar vidi vojsku u Banjaluci, “jer nam to ne može niko uskratiti”.

Nakon preporuka knjiga na fejsbuku, gledaoce je zanimalo i voli li srpski član Predsjedništva BiH da gleda filmove i serije. Otkrio je da voli poslije napornog dana da pogleda, iako je starija, seriju ”Zakon i red”, ako naleti na reprizu neke epizode.

Kad su filmovi u pitanju, od romantičnih komedija bira “Kad je Hari sreo Sali”, dramu “Miris žene”, sa Al Paćinom, od naučnofantastičnih “Bezdan”, a favorit među trilerima je “Sedam” sa Morganom Frimenom.

Otkrio je da se ne druži mnogo sa političarima privatno i porodično, osim sa političarima iz PDP-a, ali njih smatra “svojima”.

Kad je u pitanju mjesto u Republici Srpskoj koje nije komercijalizovano, a lijepo je za posjetiti, preporučio je ”Lovačku kuću” u Driniću, u savršenom miru i tišini.

Savršenim odmorom smatra dane kad se okupi cijela porodica, djeca i supruga, a otkrio je i da ima žive roditelje, koji imaju 86 i 82 godine, i da svake godine jedan cijeli mjesec provede s njima.

Zbog zdravlja jednom godišnje odlazi u banju. Ne bira komercijalizovane, već je izabrao malu banju u Srbiji, Lukovsku banju. Tamo je upoznao i domaćine u selu, sa kojima popije čašicu rakije, lokalne kostolomce, lugare, policajce, malinare koji su ga naučili kako smjesa od koprive štiti maline od štetočina.

– Volim da se družim s tim ljudima. Volim da provedem vrijeme sa ljudima koji ne pričaju puno o politici – kaže Ivanić.

Ovakvim načinom komunikacije na društvenim mrežama Ivanić se pridružio mnogobrojnim kolegama iz svijeta politike kojima su društvene mreže jedno od značajnijih sredstava lične promocije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA