Ishranom protiv pretjeranog znojenja

410

Tokom toplotnih talasa skoro da nema osobe koja se ne znoji. Nutricionista Rik Hej otkrio je način kako da rashladite svoje tijelo namirnicama i tekućinom.

Hej savjetuje da unosite vitamin B jer on smanjuje stres koji dovodi do pojačanog znojenja, a da smanjite unos alkohola i kofeina. Takođe, jedite laganu hranu, voće poput grožđa i lubenice, za koju je potrebno manje napora da se provari.

– B vitamin reguliše hormone i drži nivo stresa pod kontrolom. Često kada se znojimo budemo nervozni zbog znoja i “fleka” koje stvara na odjeći. Tada se još više diže temperatura u našem tijelu i postajemo anksiozni i stresniji. Sve to vodi do pojačanog znojenja – kaže Hej.

B vitamin tu igra ključnu ulogu jer povezuje endokrini i nervni sistem koji imaju važnu ulogu u reakciji na stres. Kada smo pod stresom tada taj hormon radi pojačano. Nekoliko studija pokazalo je da vitamini B6, B9 i B12 pomažu u regulisanju nivoa stresa.

Magnezijum je takođe “borac” protiv pojačanog znojenja jer ako nemamo dovoljno magnezijuma i kalcijuma onda nervi gube kontrolu nad otvaranjem i zatvaranjem pora kroz koje izlazi znoj. Magnezijum pomaže da se organizam navikne na životni dnevni stres.

– Kada se znojimo gubimo dosta magnezijuma. Ovo vodi do pojačanog znojenja i potrebno ga je ndoknaditi. Jedite tamno zeleno povrće, orahe i sjemenke da biste nadoknadili magenzijum, a jaja na oko i pivski kvasac za vitamin B. Oni su dobri za vaš nervni sistem i pomažu vam u regulaciji znojenja – rekao je nutricionista.

Ženama koje su menopauzi preporučuje se korištenje biljke schizandra jer reguliše noćno znojenje i “valunge”.

Prepustite se jedenju voća i povrća za užinu. Uživajte u lubenici, grožđu, dinji, ali i krastavicama, celeru i rotkvici.

Ne potcjenjujte moć kadulje koja rješava ovaj problem godinama. Ona je prirodni izvor flavonoida i polifenola što je čini velikim antioksidansom i antibakterijskim sredstvom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA