Ima se, može se: Na auta potrošili duplo!

927

Za nabavku automobila, od početka 2018. godine, raspisano je 300 tendera u institucijama i javnim kompanijama BiH. Izdvojeno 9 miliona KM, dok je samo za limuzine, odnosno putnička službena vozila izdvojeno 2,7 miliona KM, stoji u najnovijoj analizi Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U BIRN-ovoj Bazi službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH, piše da je najskuplji automobil, u vrijednosti od 84 600 KM kupio Medicinski fakultet Univetziteta u Mostaru. Među najskupljim automobilima nalaze se i dva automobila grada Sarajeva u vrijednosti od po 62 668 KM, zatim vozilo “Elektroprivrede RS” vrijedno 59 999 KM i vozilo Instuta za javno zdravstvo RS koje je koštalo 54 849 KM. Prosječna cijena automobila koji se nalaze u registru iznosi 50 000 KM.

Analiza BIRN-a BiH ukazuje da je za nabavku automobila u prvih šest mjeseci ove godine potrošen skoro identičan iznos kao u cijeloj 2017. godini.

Istaknuto je da se na 70 posto tendera prijavila samo jedna kompanija, što je, kazali su iz BIRN-a, neobičan podatak s obzirom da jako puno kompanija prodaje automobile. Navedeno je i da je u prvih šest mjeseci tekuće godine traženo samo jedno električno i jedno hibridno vozilo, te da se u 80 odsto slučajeva traže dizel vozila. Najvrijednije tendere dobila je kompanija “MRM” Ljubuški, u vrijednosti većoj od 760 000 KM, a primjećeno je da kompanije i institucije sve češće traže lizinge za kupovinu vozila, ali ne za vozila koja će biti u službi građana.

Baza službenih automobila BiH sadrži tendere za kupovinu auta u 2018. godini, vozne parkove stotina institucija i javnih kompanija i troškove njihovog održavanja. Podaci se uzimaju sa Portala javnih nabavki koji su jedini zvanični.

Baza pruža mogućnost pretraživanja svih raspisanih tendera za nabavke automobila i popratnih troškova prema više parametara, kao i informacije o poštovanju procedura u provođenju nabavki. Građani u bazi mogu pronaći i informacije o tome koje kompanije dobijaju najviše tendera, koja je prosječna cijena vozila, kao i koje tipove i marke vozila institucije preferiraju. Takođe, dostupni su i podaci o troškovima za gorivo, gume, najam vozila, održavanje i servis, osiguranja, registracije i tehničkog pregleda, te pranja i putarina i svih drugih troškova na službena vozila.

Iz Balkanske istraživačke mreže su naglasili da postoji jako puno institucija koje ne objavljuju podatke, posebno dio koji se odnosi na troškove, što znači da oni nisu kimpletni. Istaknuto je da se u bazu unose samo potrošena vrijednost, a ne vrijednost zaključenog ugovora.

Novosti o podacima iz baze mgrađani mogu pratiti na twitteru: @BIRN_BiH_Auta, gdje će se podaci svakodnevno unositi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA