Hoće li Hyundai preuzeti Fiat?

664

Južnokorejski gigant Hyundai planira da preuzme Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grupacija tokom ljeta, prenose azijski mediji.

Očekuje se da akcija FCA dožive nagli pad neposredno pred odlazak Serđa Markionea sa mjesta prvog čovjeka FCA, što će smanjiti ukupnu cijenu grupacije.

Ključno ime u cijelom poslu je navodno Pol Singer, direktor Elliot Managmenta, koji posjeduje akcije Hyundaija u vrijednosti od milijardu dolara.

On je nedavno imenovao direktora FCA za Evropu, Bliski istok i Afriku Alfreda Altavilju za člana upravnom odbora Telekom Italije, kompanije u kojoj takođe ima većinski dio akcija.

Azijski mediji ističu da je Markione privukao pažnju Hyundaija koristeći interesovanje kineske kompanije Great Wall Motor.

Markione je prethodnih godina otvoreno pričao o želji FCA da se intergriše sa drugim velikim proizvođačem. Tokom 2015. on je pokušavao da izbori dogovor sa General Motorsom, ali je američka kompanija odbila ponudu.

Takođe, uprkos interesovanju za Alfa Romeom, njemački Volkswagen je takođe odbio ideju ujedinjenja sa FCA.

Insajderi trvde da bi bilo kakav sličan dogovor izazvao ogromne problema ovim kompanijama u Njemačkoj i Italiji, jer bi spajanje dovelo do zatvaranje brojnih fabrika.

Osim toga, VW trenutno nije spreman za ogromne poslovne dogovore dok se oporavlja od posljedica “dizelgejt” afere i ulaska u vode elektrifikacije automobile.

S druge strane, spajanje FCA i kineske kompanije bi sigurno blokirao predsjednik SAD Donald Tramp kroz Komitet za strane investicije.

Mnogo prihvatljivije im zvuči saradnja sa Južnom Korejom s obzirom da dvije zemlje imaju i sporazom o slobodnoj trgovini.

Portparol Hyundaija Džim Treinor nije želio da komentariše glasine, ali kao što ih nije potvrdio, nije ih ni demantovao.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA