Grad uništio pet odsto usjeva u Srpskoj

404

Kada je grad pogodio pojedina područja u RS, stradalo je oko pet odsto od ukupnih poljoprivrednih usjeva, među kojima je najviše zastupljen kukuruz!

Rekao je ovo Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS te dodao da su tokom nevremena na području Banjaluke, Prijedora i dijela prema Doboju, najviše stradali usjevi kukuruza te povrće i voće, koje je skroz uništeno.

Vladimir Usorac

– Računamo da je većina pšenice skinuta s njiva i tu je manja šteta, ali je na ostalim usjevima šteta velika – rekao je Usorac.

On kaže da uslovi za strna žita nisu bili baš dobri tokom ove godine, jer je bilo hladnije vrijeme sa dosta padavina.

– Grad je sada napravio neravnomjerno štetu, te je nekim poljoprivrednim proizvođačima u RS stradalo sve, a nekima ništa – rekao je Usorac.

Dalibor Lajić, predsjednik Savjeta MZ Gornja Lamovita, kod Prijedora, kaže da su, pored objekata i oštećenih petnaestak automobila, najviše stradali kukuruz, kruške, jabuke, šljive i bašte.

– Strna žita su otprilike skinuta s njiva, tako da je pšenica spasena. Šteta je za mještane nemjerljiva, a finansijski se ne može definisati na prvi pogled, te ljudi trenutno prijavljuju štetu i očekuju pomoć od Vlade RS – rekao je Lajić za “Nezavisne” i dodao da se narod međusobno solidariše i pomaže u ovakvim trenucima.

Stevo Mirjanić
Stevo Mirjanić

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je juče posjetio stradala područja u Verićima i Gornjoj Lamovitoj, rekao je da će Vlada RS i nadležne institucije pružiti pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima iz Banjaluke i Prijedora koji su pretrpjeli veliku štetu u nevremenu.

– Nemoguće ih je sada procijeniti, ali komisije će se to utvrditi. U svakom slučaju, pružićemo pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli značajnu štetu – rekao je Mirjanić u Verićima, kod Banjaluke.

Dodao je da je na uskom dijelu ovog područja postojala situacija elementarne nepogode, iako je postojao efikasan sistem djelovanja, kada je riječ o protivgradnoj preventivi.

Vinka Savić, mještanka Verića, kod Banjaluke, koja ima farmu od 75 goveda, kaže da još ne može procijeniti štetu u ovoj vremenskoj katastrofi.

– Pošto hranim stoku, samo u sjetvu kukuruza uložim od 30 000 do 40 000 KM, a gdje je ostalo – kaže Savićeva.

Dragomir Vujković iz Babića, koji ima voćnjak od nepuna dva hektara jabuke i šljive, izjavio je da je šljiva stradala 90 odsto i da na stablima nema više plodova.

– Po mojoj procjeni, oko 80 odsto plodova koji su ostali na stablima jabuke je udareno, a oko 35 odsto je oboreno na zemlju i ostaje nešto cijelih plodova na kojima smo izvršili tretman da ne dođe do truleži, ali bojim se da ćemo imati preveliku trulež – rekao je Vujković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA