Francuzi se blamirali na Danu Bastilje

1056

Francuzi su se propisno izblamirali na današnoj paradi povodom Dana Bastilje u Parizu, napraviši greške kakve se ne dešavaju ni daleko manjim zemljama.

Naime, dva policajca na motorima sudarila su se pred očima francuskog predsjednika Emanuela Makrona, prenose mediji. Kako se navodi, policajci su se sudarili prilikom izvođenja paradne vožnje.

Paralelno, avijacija koja je preletjela tribine na kojima su sjedili zvaničnici pomiješala je boje francuske zastave. Budući da se barjak sastoji iz tri boje – plave, bijele i crvene, plan je bio da po tri aviona ispuštaju istu boju, ali je prvi, koji je trebalo da ispušta plavu boju, greškom ispuštao crvenu, prenio je Sputnjik.

Stojeći u vojnom vozilu, u pratnji motocikala, Makron je predvodio svoju drugu paradu povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, dok su mu stotine gledalaca klicale.

Nakon što je prošle godine paradi u francuskoj prestonici na ovaj dan prisustvovao američki predsjednik Donald Tramp, Makron je ove godine tim povodom u Pariz pozvao lidere Japana i Singapura, dvije azijske zemlje koje su dugogodišnji partneri Francuske.

Japanskog premijera Šinza Abea, koji je otkazao dolazak zbog pogubnih poplava kod kuće, predstavljao je ministar spoljnih poslova Taro Kono.

U paradi je učestvovalo približno 4 200 vojnika, 220 vozila i 100 aviona. Kao počasni gosti, učestvovali i vojnici Japana i Singapura, podsjetio je Tanjug.

Francuska je inače, mobilisala skoro 110 000 pripadnika bezbjednosnih snaga povodom obilježavanja Dana Bastilje, te povodom finala Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano sutra u Rusiji, a u kojem se “trikolori” sastaju sa Hrvatskom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA