Fotografije iz istorije koje se rijetko viđaju

611
Velika je vjerovatnoća da ni jednu od ovih fotografija niste vidjeli, a svaka je na svoj način uhvatila jedan istorijski trenutak. Neke su smiješne i neponovljive, druge su šokante, a treće dirljive.

Dvojica hrabrih drvosječa pokazao je kako se ruši jedan gorostas u američkom Portlandu, 1915.

Prije revolucije, Iran je bio zemlja gdje su se žene oblačile jednako slobodno kao i na zapadu. Ova fotografije je nastala 1960.


Medvjede su ljudi oduvijek odvlačili u cirkuse, a ova šaljiva porodica pokazuje kako se s medom može liječiti bol u leđima. Fotografija je nastala 1946. u Rumuniji.

Fotografija prikazuje Alis Lidel, malu djevojčicu koja je poslužila kao glavna inspiracija za slavni roman Alisa u zemlji čudesa, Luis Kerol.

Ova fotografija iz doba Velike depresije ilustrira očaj, ali i snalaženje. Kad su proizvođači brašna saznali da su porodice tako siromašne da nemaju za dječiju odjeću, već je majke šiju iz vreća za brašna, počeli su na njih stavljati vesele uzorke.

Najpoznatiji svjetski genijalac fotografiran je s novinarom na plaži 1939. u rijetkim trenucima opuštanja.

Ova je fotografija ulovila nevjerojatan trenutak u kojem je testni piloti Džordž Aird izgubio kontrolu nad zrakoplovom te se izbacio kako bi spasio živu glavu.

Prije modernih testiranja, provjere sportske opreme bile su puno jednostavnije, ali i brutalnije. Ova je fotografija nastala 1912. u sklopu testiranja kacige za ragbi.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA