Džinovske crvene gaće za jeftine političke trikove

756

Čuvene crvene gaće kakve su se 2015. godine 45 minuta vijorile na Praškom dvorcu umjesto zastave, okačene su na fasadi Crvene galerije u Londonu kao simbol svih političara populista koji na jeftinim temama prikupljaju poene kod birača.

Londonska Crvena galerija se crvenim gaćama iz performansa češke alternativne umjetničke grupe Ztohoven, na svojoj fasadi oprašta od publike pošto će na tom mjestu biti izgrađen hotel.

Odabrala je umjetničku grupu Ztohoven i “Zemanove” ogromne crvene gaće koje je češki predsjednik Miloš Zeman u junu demonstrativno spalio, kao simbol populizma u postmodernoj politici i zato da izrazi podršku češkoj avangardi i političkim globalnim aktivistima, pošto je sjedište čehoslovačke vlade u egzilu tokom Drugog svjetskog rata bilo u Londonu.

 

– Reakcije su sasvim pozitivne, pošto je politička situacija slična u mnogim zemljama, a ne samo u Češkoj. Ljudi kao Zeman, dakle političari populisti koji koriste jeftine teme da oslove birače, to je svjetski trend. Od crvenih gaća želio bih da napravim svjetski simbol prljavog veša – kazao je za češki portal Idnes.cz kustos Jaroslav Krampol.

‘Aint no politician will burn these red pants.Red Gallery is pleased to introduce their latest intervention in public…

Posted by Red Gallery on Petak, 20. Juli 2018.

Galerija je u saopštenju navela da bi crvene gaće dimenzija osam puta osam metara okačene na fasadi trebalo da podstaknu sumnje i preispitivanje uloge šefova država u sadašnjem političkom sistemu i podsjetila je da se sličnom retorikom kao Zeman služi i američki predsjednik Donald Tramp.

– Ovo su gaće koje više nijedan političar neće spaliti – navela je galerija. Nakon Londona gaće putuju kao umjetnički eksponat na festival u Češkoj, a Krampol pregovara da se “Zemanove gaće” okače i predsjedniku Trampu u Njujorku.

Trojica umjetnika iz grupe Ztohoven iskoristila je u septembru 2015. godine renoviranje predsjedničkog zamka Hradčani u Pragu i prerušeni u dimnjačare popeli su se na krov i ukrali predsjedničku zastavu, a umjesto nje postavili da se Zemanu iznad prozora vijore ogromne crvene muške gaće kao znak da se mnogi Česi stide svog predsjednika zbog proruskih stavova i vulgarnog ponašanja.

Sva trojica osuđena su u aprilu prošle godine na kazne zatvora od po šest mjeseci uslovno i da plate 2 400 evra zato što su navodno penjući se oštetili krov i zato što su uništili zastavu, kada su je isekli na 1 000 dijelova i poslali poštom pravom vlasniku – narodu, odnosno na adrese 1 000 nasumično odabranih Čeha.

Zeman je sazvao sredinom juna ove godine tajanstvenu konferenciju za novinare, da bi novinarima priznao da je htio da napravi budale od njih, jer će umjesto neke važne izjave pred njima samo spaliti te crvene gaće koje su, iako umjetničko delo i dio hepeninga, konfiskovane kao dokaz na suđenju a zatim pripale državi.

Kasnije je Zeman objasnio da je gaće spalio jer ga je iritirala predstava hrvatskog reditelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” na pozorišnom festivalu u Brnu u kojoj je glumica oskrnavila češku zastavu, simulirajući da je vadi iz vagine.

Policiji su poslije spaljivanja stigle krivične prijave protiv predsjednika Zemana, jer je po ocjeni eksperata spalio umjetničko delo ne male vrijednosti, koje je već postalo politički simbol uličnih protesta Čeha protiv predjsednika i premijera Adreja Babiša.

– Teško je odrediti tačnu sumu. Mislim, međutim, da bi crvene gaće mogle da se prodaju i za 80 000 evra. Za neke galerije to bi bio vrlo zanimljiv umjetnički predmet – procijenio je za list Mlada Fronta Dnes njemački galerista Jirži Švestka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA