Dogovorili raspodjelu prihoda od akciza na gorivo?

531

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovne (UIO BIH) donio danas je privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarine odnosno akciza na gorivo.

Na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci dogovoreno je da ukupno 165 miliona KM bude raspodijeljeno tako da će Federaciji BiH pripasti 59 odsto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto.

Ovo je raspodjela prema starom omjeru, iako je Federacija BiH tražila veći procenat od prikupljenih sredstava, na šta Republika Srpska nije pristajala.

Ova sredstva raspodjeljuju se sa posebnog podračuna Jedinstvenog računa prihoda koji su prikupljeni od 1. februara 2018. godine.

Od tog datuma u primjeni je izmjena i dopuna Zakona o akcizama, a na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištvu BiH.

U pitanju su namjenska sredstva za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Tokom rasprave istaknuto je da su raspodjelom namjenskih sredstava od putarina stvoreni uslovi da entitetska preduzeća nastave izgrdanju autoputeva i ispunjavaju svoje obaveze prema kreditorima, piše portal “Klix.ba“.

UO UIO nije dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akciza na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, na današnjoj sjednici u Banjaluci podržane su izmjene Zakona o akcizama kojim je predviđeno uvođenje moratorijuma na daljnje povećanje akciza na cigarete u sljedeće tri godine, o čemu će dalje odlučivati Savjet ministara BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA