Dodik: Srpska mora da se brani svim sredstvima!

1505

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da posljednje prijetnje ratom Nasera Orića samo ojačavaju samopouzdanje RS i uvjerenje da Srpska mora da se brani svim raspoloživim sredstvima.

Dodik je nakon današnjeg sastanka sa prvim čovjekom Srbije Aleksandrom Vučićem dodao da Srpska to čini svakog dana, jačajući svoje komponente i snagu., kazao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Orić je zločinac za kojeg se vezuje mnogo zločina, on je zbog svojih nedjela prema srpskom narodu omražen među Srbima. Predsjednika Vučića sam upoznao sa atmosferom u BiH koja je generisana izjavama i prijetnjama Orića i mislim da je to dio njegove frustracije i želim da mu poručim da Srpska neprikosnoveno može da se brani, a pogotovu od takvih ološa kao što je on. Njegove izjave su uznemiravajuće za naš narod, ali nas okupljaju u uvjerenju da moramo da održimo kolektivitet i da su institucije Srpske spremne da odgovore takvim prijetnjama – jasan Dodik.

Srbija više nikada neće dozvoliti “Oluje”

Predsjednik RS se Vučiću na jasnom stavu, koji je izražen mnogo puta do sada, a koji je vezan za to da Srbija više nikada neće dozvoliti “Oluje” i slično tome prema srpskom narodu gdje god se nalazio.

Dodao je da je u slučaju napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima policija Srpske dokumentovala sve učsnike u tom događaju, ali da institucije na nivou BiH ne žle da to pitanje riješe.

Navodeći da je sa Vučićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji, Dodik je kazao Srpska podržava Srbiju po tom pitanju.


Predsjednika Vučića sam upoznao sa atmosferom u BiH koja je generisana izjavama i prijetnjama Orića
Milorad Dodik

– Ljudi u Srbiji moraju da primjete koliko je važno dostignuće vezano za zajednicu srpskih opština na KiM. Imajući u vidu da se izbjegava implementacija tog sporazuma to govori koliko je to važno i koliko je bitno za srpski narod u tim opštinama – naglasio je Dodik.

Dodao je da je Srpska opredjeljena za povezivanje pitanja Srpske i KiM, te da srpski narod koji živi u Republici Srpskoj smatra da ima pravo na svoju potpunu autonomiju i što veći stepen povezanosti sa Srbijom na svim poljima:

– Mi ne želimo da ugrožavamo mir, niti mi o tome razgovaramo, mi želimo samo da ojačamo naše veze. Jasna nam je pozicija Srbije oko Dejtonskog sporazuma i podrške cjelovitosti BiH i u tom pogledu mi vidimo korektan pristup Srbije koji nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Navodeći da se vremena mijenjaju i da nije danas isto kao prije 10 ili 20 godina, Dodik je naveo da je Srpska legitimisala svoja prava vezana za Dejton i ustav i istakao da su mnoga prava prekršena, te da mnoga moraju biti revidirana.

– Važno je i predstavlja zadovoljstvo to što posljednjih nekoliko godina važne datume obilježavamo zajedno sa Srbijom – kazao je Dodik govoreći o ovogodišnjem obilježavanju stradanja srpskog naroda 4. avgusta, koje će biti održano u Bačkoj Palanci i dodao da to predstavlja veliku stvar za srpski narod i doživljava se i kao pitanje integriteta srpkog naroda u cjelini.

Auto-put Banjaluka – Beograd najznačajniji projekat

Govoreći o projektima sa Srbijom, Dodik se zahvalio Vučiću na pažnji koju pruža projektima u RS, u kojoj je zahvaljujući pomoći Srbije u posljednje vrijeme u srpskim opštinama u BiH urađeno dosta projekata, kako u vrtićima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, komunalni projekti.

– Najznačajniji projekat koji želimo da riješimo je auto-put Banjaluka – Beograd i na tome radimo. Drago mi je da se napreduje na tom planu. Ostalo je da se dogovori tačka na Savi ili Drini i da u tom pogledu opertivno nastavimo to da radimo. Kada je u pitanju auto-put od Sarajeva mi i dalje ostajemo privrženi pravcu Višegrad – Istočno Sarajevo – kazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Srpska i Srbija 4. avgusta u Bačkoj Palanci obilježiti 23 godina od progona srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA