Darko Momić: Đoko i BH novinari

1576
Darko Momić
Darko Momić je novinar i kolumnista. Počeo u Glasu Srpske, pisao za Tanjug, magazine Pravda, Faktor i Nedeljnik, najduže radio u Pressu RS, odnedavno ponovo u Glasu Srpske.

Ima tome par godina. Radio sam u pokojnom Pressu RS i izašao je tekst u kojem je podobro bio napičen ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Dan-dva poslije toga, a Boga pitaj kako, valjda se to dešava nesrećnicima koji rade novinarski posao, našao sam se na ručku sa nekim društvom u kojem je bila i uvažena supruga gospodina ministra koja pored Nušićeve titule nosi i onu pomoćnice ministra trgovine i turizma, dakle Dušanka Tegeltija.

I priča meni gospođa ministarka i pomoćnik ministra kako je, nakon što je pročitala “sporni” tekst, nazvala u Beograd svog zemljaka iz Glamoča, (odakle će drugo biti) i glavnog i odgovornog urednika Pressa RS Đoku Kesića i svašta mu izgovorila zato što je u njegovim novinama isprozivan njen Zoki.


Zbirku kolumni Darka Momića Čkalje “Elem” možete pronaći u knjižarama “Kultura” i poslovnicama Pošte Srpske

– I znaš šta mi Đoko kaže, znaš li ti šta on meni kaže – pita ona mene sa facijalnom ekspresijom koja ukazuje na potpunu nevjericu.
– Ne znam – sliježem ramenima sa otprilike sličnim izrazom lica.
– Ma Duška, jbš novine, ko to čita?!

U tom smo se oboje grohotom nasmijali i ručak je prošao u jako prijatnom tonu. O gospođi ministarki od tada imam jako pozitivno mišljenje, a riječi Đoke Kesića nebrojeno puta su mi pale na um i nebrojeno puta sam ih iskarikirao i ponovio.

Posljednji puta neki dan kada je urednik Informativnog programa BHT-a Marko Radoja izvrgnut linču nakon preporuke novinarima i voditeljima da u programu ne nose srebrenički cvijet.

– Ma jbš BHT, ko to gleda?!

To je bila moja prva reakcija na ono što se izdešavalo i što se dešava na “Javnom servisu države Bosne i Hercegovine” kako pompezno vole da ga zovu oni koji na programu BHT-a ne gledaju samo mundijal. To je to i teško da ću promijeniti stav i formirati drugačije mišljenje o toj “javnoj kući” sa čijom uređivačkom politikom se slažem koliko i sa tvrdnjom da RTRS profesionalno radi svoj posao.

Međutim, nije riječ o BHT-u, a još manje o RTRS-u, riječ je o odnosu esnafskog udruženja prema slučaju Radoja, odnosno prema grozomornim prijetnjama koje je on dobio. Koliko god se iz Upravnog odbora “BH novinara” pravdali zbog trodnevnog kašnjenja saopštenjem u kojem su “preko neke stvari”, da ne kažem preko “đoke”, podržali Radoju i koliko god se po društvenim mrežama pravdali da je kašnjenje uzrokovano procedurama, debelo su poljuljali, a možda i potpuno urušili svoj kredibilitet i to je najblaže i najpristojnije što se može reći. Ne želim da budem vulgaran, iako će neki to sigurno tako protumačiti, ali na pomen Udruženja “BH Novinari” meni prvo na um pada “Đoko”.

A da ne ostanem nedorečen, želim da naglasim da Marko Radoja ima moju punu podršku i da mu nikada neću okrenuti leđa i tačka.

P.S. Srećan Demofest svima koji slave!

Darko Momić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA