Dešan drugi u istoriji koji je osvojio Mundijal kao igrač i trener

848

Didije Dešan (Didier Deschamps) je postao tek drugi čovjek u istoriji fudbala koji je Svjetsko prvenstvo osvojio kao kapiten i kao selektor.

Sadašnji selektor Francuske je kao igrač prije 20 godina pobijedio Hrvatsku zahvaljujući golovima Lilijana Tirama (Lilian Thuram) poslije preokreta u polufinalu Mundijala.

Na klupi “Trikolora” je tada sjedio Eme Žaké (Aimé Jacquet) koji je gajio defanzivni stil igre, a u toj ekipi su sve pozicije bile popunjene. Imao je igrače poput Zinedina Zidana, Emanuela Petija (Emmanuel Petit) , Piresa (Robert Pirès), mladog Anrija (Thierry Henry), Đorkaefa (Jean Djorkaeff), Lizarazua (Bixente Lizarazu), Desaija (Marcel Desailly), Tirama i druge.

20 kasnije, kapiten ovih momaka, vezista Juventusa i Francuske iz 1998. godine je kao selektor podigao isti trofej.

Jedini kome je to prije Dešana pošlo za rukom je legendarni Franc Bekenbauer (Franz Beckenbauer), koji je kao kapiten podigao trofej 1974. godine, dok je kao selektor isto uradio 16 godina kasnije u Italiji.

Koliko je to rijedak uspjeh, pokazuje i to što je jedino Mario Zagalo (Mario Zagallo) još uspio kao igrač (ne kapiten) i kao selektor da uradi (1958. i 1962. fudbaler, 1970. trener).

Dešan je sada i zvanično osvojio sve što se moglo osvojiti u svijetu fudbala. On je kao igrač osvajao Ligu šampiona, titule u Francuskoj i Italiji i sada je kolekciju kompletirao novim peharom. Čak je i kao trener Monaka bio nadomak trofeja Lige šampiona 2004. godine kada mu je titulu ‘preoteo’ Žoze Murinjo (José Mourinho) sa Portom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.