CIA objavila dokumente o Titovoj smrti?

1088

Američki obavještajci su, ovih dana, na društvenoj mreži Tviter, objavili dokument koji od 1980. godine čuvaju u svom muzeju, uz tekst “Muzejski artefakt nedelje- obavještenje FBIS-a (CIA-ina interna informativna služba), kojom se objavljuje smrt predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Stvar je u tome što se iznad vijesti o Titovoj smrti, kao izvor navode Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vijest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu. To je dokaz da griješe i najveći jer ovu su vijest jedino mogli preuzeti od Radia Beograd, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dvije susjedne države.

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prijenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb.

– Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ.

Inače, američke tajne službe su navodno bile uvjerene da Tito nije bio “pravi” Tito, a tu priču im je ispričao Marijan Džon Markul u njihovom losanđeleskom studiu.

Markul je tvrdio da čovjek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito ustvari nije pravi Tito. To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj bilješci s početka maja 1955. godine. Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio nakon što je dvije godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog vijeka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon “nestanka” opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu. Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, “maršal je gotovo u potpunosti ignorisao”. Osim toga, Markul je FBI-evcima ispričao da je “pravi” Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu. Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir jer je bio uvjeren da onaj prvi Tito to nije imao gdje da nauči.

U svakom slučaju, smrt Josipa Broza Tita odjeknula je u cijelom svijetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svjetski državnici, od ruskog predsednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Tačer, zatim italijanskog predsjednika Sandra Pertinika, njemačkog kancelara Hansa Ditriha Genšera, pa do svih predsjednika zemalja nesvrstanog pokreta, ukupno više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica. Titove smrti prisjetila se njegova unuka, pozorišna rediteljka Saša Broz.

– Već to posljednje ljeto često se žalio da se ne osjeća baš dobro, a i bio je nekako tiši nego prije. Nije ga veselilo putovanje na Kubu jer je smatrao da će mu to biti vrlo naporno… On je zabranio moje posjete u bolnici. Roditelji su mi to poslije objasnili da je jednostavno želio da ga pamtim onakvog kakav je bio. Pamtim samo da sam ga molila da mi s Kube donese lutku malog crnca i kako sam mu detaljno objašnjavala kako želim da lutka izgleda i kako bi trebalo da bude obučena – ispričala je jednom prilikom.

U trenutku Titove smrti Saša je bila kod kuće sa majkom i bratom.

– Nekoliko sati prije nego što je deda umro, po mog tatu Mišu je došlo službeno vozilo kojim je otišao u KB Ljubljanu. Kada je nekoliko sati kasnije zazvonio telefon, mama se javila i odmah počela da plače. Brat i ja smo znali zašto – rekla je ona.

Na pitanje kako se njen otac nosio sa tugom, Saša kaže:

– Tata je bio silno žalostan, ali se dostojanstveno nosio sa boli, kao uostalom i čitava porodica.

Posljednje mjesece života proveo je u bolnici u Ljubljani.

– Mi smo se brinuli o ishrani za predsjednika i doktorski konzilijum. Moja supruga Metka se brinula za njegovu ishranu. Imate i danas zapisano koliko je kašika pojeo za svaki obrok, jer se sve mjerilo u kalorijama. Kad nije više išla normalna hrana, dobili smo tu hranu iz NASA-e iz Amerike, konzerve za astronaute, a onda se, na kraju, prešlo na infuziju – ospričao je njegov lični batler, a danas kuvar, Slovenac Joža Oseli.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA