Brnabićeva u posjeti SAD

381

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u posjeti SAD do 26. jula. Ovo je njena prva posjeta toj zemlji u svojstvu predsjednice Vlade.

Premijerka Brnabić će u Vašingtonu biti domaćin svečanosti u Kongresu SAD, koja će biti održana povodom obilježavanja jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Zajedno sa premijerkom, svečanosti će prisustvovati i prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljih poslova Ivica Dačić. Taj jubilej biće obilježen nizom manifestacija, koje će u glavnom gradu SAD biti održani od 25. do 28. jula.

Brnabić će u Njujorku i Vašingtonu imati više susreta sa američkim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima međunarodnih institucija i kompanija koje imaju sjedište u toj zemlji. Razgovaraće i sa predstavnicima naučne i poslovne zajednice.

Tokom posjete SAD, predsjednica vlade sastaće se sa ministrom finansija SAD Stivenom Mjučinom i sa predsjednikom Svjetske banke Džim Jong Kimom. Tokom boravka u Vašingtonu, Brnabić će se sastati sa kongresmenima Tedom Poeom i Emanuelom Kliverom, kopredsjedavajućima srpskog Kokusa.

Predsjednica vlade razgovaraće i sa senatorom Džejmsom Rišom, kao i sa senatorom Ronom Džonsonom, predsjedavajućim Potkomiteta za Evropu u američkom Senatu i senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata.

Premijerka Brnabić će u Vašingtonu imati izlaganje u Međunarodnom republikanskom institutu, dok će se u Njujorku sresti sa članovima Ist-Vest Instituta. Ona će u Njujorku posetiti Tesla naučni centar, neprofitnu nevladinu organizaciju koja je nedavno uključena u registar istorijskih mjesta države Njujork.

Ova organizacija promoviše obrazovanje i nauku i formirana je sa ciljem razvoja regionalnog naučno-tehnološkog centra na Long Ajlendu. Centar je otkupio imanje na kome se nalazi Teslina laboratorija.

Premijerka Brnabić sastaće se u Njujorku i sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika, koje su osnovali preduzetnici srpskog porijekla 2016. godine u Kaliforniji, kako bi podržali srpske startap kompanije širom svijeta.

Ovo udruženje trenutno ima pet ogranaka – u San Francisku, Njujorku, Los Anđelesu, Beogradu i Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA