Betonska utopija: Jugoslovenska arhitektura, 1948-1980 (FOTO)

1418
Spomenik Bitka na Sutjesci, Tjentište

Izožba “Betonska utopija: Jugoslovenska arhitektura, 1948-1980” održaće se u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti.

Ova jedinstveni događaj počeće u nedjelju, 15. jula i trajaće do 13. januara sljedeće godine.

Fokus izložbe je period intezivne gradnje u Jugoslaviji od “bijega” iz Sovjetskog bloka 1948. do smrti Josipa Broza Tita 1980. godine. Obuhvata teme urbanizacije, svakodnevne tehnologije, spomenika kao i globalnog dosega arhitekture bivše države. U Muzeju moderne umjetnosti biće prikazano više od 400 fotografija, crteža, modela i filmova iz gradskih arhiva, porodičnih zbirki i muzeja.

Posjetioci će biti u prilici da vidi radove sjajnih arhitekata poput Bogdan Bogdanovića, Juraja Neidhardta, Svetlane Kane Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenceslava Richtera, Milice Šterić…

– Smještena između kapitalističkog zapada i socijalističkog istoka, Jugoslavija i njeni dizajneri odgovorili su kontradiktornim zahtjevima i uticajima. Razvili su postratnu arhitekturu koja je ujedno i ista i potpuno različita u odnosu na dizajne viđene širom Evrope i svijeta – piše u muzejskoj najavi izložbe.

I istom tekstu dalje se navodi da jugoslovenska arhitektura manifestuje radikalnu različitost, hibirdnost i idealizam koji je karakterisao i samu državu:

– “Betonska utopija: Jugoslovenska arhitektura, 1948-1980” međunarodnoj javnosti po prvi put predstavlja izuzetne radove vodećih jugoslovenskih arhitekata, ističući značajne, ali do sada nedovoljno istražene forme moderne arhitekture koje su bile ispred svog vremena i koje se ponavljaju i danas.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA