Banjaluka: Andrej Zamolo ponovo dominirao u dajaku

845

Banjalučanin Andrej Zamolo pobjednik je današnje trke dajak čamaca na Vrbasu, organizovanoj u okviru manifestacije “Ljeto na Vrbasu”.

Zamolo je u tradicionalnoj trci pobijedio 22. put, iza sebe je ostavio 15 takmičara koji su pokušali da ove godine nadmaše najboljeg banjalučkog dajakaša.

Drugoplasirani je bio Dragan Babić, a trećeplasirani Aleksandar Stojanović, a Banjalučani su duž obala Vrbasa pružili podršku takmičarima, naročito na plaži Abacija gdje je bio start i cilj trke.

Zamolo je po završetku trke ocijenio da su uslovi za vožnju dajak čamaca bili idealni, da je vodostaj bio odličan, a vrijeme stabilno. Na pitanje da li mu ove trke predstavljaju izazov obzirom da godinama pobjeđuje Zamolo je rekao da se uvijek pojavljuju novi takmičari koji žele da ga pobjede.

– To je i meni podsticaj da izdržim da nastavim pobjeđivati, ali svake godine su mi sve bliže i bliže – rekao je on.

Osim trke seniora danas su održane i trke u konkurenciji juniora i veterana. Zlatko Kivač, pobjednik u kategoriji veterana rekao je da su za uspjeh ključni volja, znanje i iskustvo, te ljubav prema Vrbasu i dajaku.

– Konkurencija je uvijek jaka, svi koji se takmiče su spremni i svjesni da moraju biti spremni da bi izdržali trku. Malo sreće, malo više treninga i osvoji se i prvo mjesto – rekao je Kivač.

Naglasio je da je 40 godina “uz Vrbas”, a da se takmiči kako bi osjetio adrenalina i vratio se par godina unazad.

Dajak čamci ili čamci sa dajakom predstavljaju jedan od simbola Banjaluke. U pitanju su drveni čamci dugi preko sedam metara, koje vozači pokreću dajakom, drvenom motkom kojom se odguruju o dne Vrbasa. Nosivost ovih čamaca je oko 500 kilograma, a u prošlosti se na ovaj način prevozio teret pa je nosivost bila oko tonu. Danas se koristi za uživanje na Vrbasu, a iako u čamac može stati šest odraslih osoba, tri osobe i vozač dobitna su kombinacija za idealnu vožnju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA