Austrijanac posjeduje čak 114 Golfova

580

Jedan od najvećih ljubitelja Golfova definitivno je austrijski dimnjačar Jozef Juza, koji u svojoj kolekciji ima 114 primjeraka Volkswagenovog “bestsellera”.

Njegova fascinacija jednim od najprodavanijih automobila svih vremena krenula je kada je prvi put sjeo iza upravljača Golfa prve generacije.

– Pomislio sam tad kako je to automobil koji je napravljen baš za mene – otkrio je Jozef Juza.

U njegovoj šarolikoj kolekciji koju u šali naziva “Golf za svaku priliku”, pored standardnih modela različitih generacija, među kojima se posebno ističe njegov prvi Golf (GTI prve generacije), nalazi se i nekolicina jedinstvenih primjeraka.

Jozef kaže da je posebno ponosan na predprodukcijski model iz 1974. godine koji na sebi ima klizna vrata i Golf GTI prve generacije koji je svojevremeno dorađen za neimenovanog princa u nekoj od zemalja Bliskog istoka.

Među raritetnijim primjercima svakako je i Golf G60 Limited, jedan od svega 71 primjeraka iza kojih stoji Volkswagen Motorsport. Tu su i dva Golfa prve i druge generacije (CitySTROM) koje pokreću samo elektromotori i zanimljive prerade zasnovane na osnovici Golfa, odnosno Caddyja. Među njima su kamperi i model sa stepenicama koje omogućavaju ulazak u avion.

– Različitih modela Golfova ima svugdje, a cijena transporta do prostora u kojem ih držim često je mnogo veća od samog automobila koji bih kupio – dodao je Juza, koji će svoju jedinstvenu kolekciju uskoro otvoriti za publiku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA