Asanžu prijeti protjerivanje iz Ambasade Ekvadora?

366

Situacija Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, “nije dobra” i prijeti mu ukidanje azila i protjerivanje iz Ambasade Ekvadora u Londonu, tvrdi izvor blizak Asanžu.

Međutim, i britanska i ekvadorska vlada to demantuju. Ekvadorski predsjednik Lenjin Moreno, naime, u posjeti je Londonu, a mediji su ranije pisali da je Asanžovu situaciju opisao kao neodrživu, navodeći da mu on predstavlja smetnju, ali zvaničnici tvrde da Asanž nije tema razgovora Morena i britanskih zvaničnika.

Neimenovani izvor Rojtersa napominje da bi odluka Ekvadora o povlačenju azila otvorila put za izručenje Džulijana Asanža SAD, gdje se tereti za objavljivanje povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata.

Kako navodi Rojters, spekulacije o tome porasle su nakon što je list “Sandej tajms” objavio da visoki zvaničnici Ekvadora i Britanije razgovaraju o tome kako da Asanža “izbace” iz ambasade nakon što mu bude ukinut azil, međutim i britanska i ekvadorska vlada sada demantuju da će bilo šta biti urađeno u skorije vrijeme kako bi se izmijenila Asanžova situacija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA