Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj!

1058

Sud BiH odlučio je da bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić neće biti izručen hrvatskim vlastima, potvrdio je njegov advokat Zdravko Rajić.

On je objasnio da se proces izručenja Hrvatskoj obustavlja zbog činjenice da je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine.

– Sud je odlučio da obustavi postupak o izručenju – kazao je Rajić.

Bivši čelnik hrvatskog Dinama rekao je da se može slobodno kretati BiH, odnosno da nema nikakvih zabrana, ali da o svakoj promjeni adrese mora obavijestiti Sud.

– Razmišljao sam ponovo jer sam imao 24 sata. Pitam se zašto mi se sve ovo dešava? Državni tužilac je potpisao optužnicu, a nije imao oštećenika jer Dinamo tvrdi da nije oštećen. To je nezakonito – dodao je Mamić.

Poručio je a će se boriti za pravdu, ali da kada do nje dođe, on će biti slomljen čovjek.

BiH ima Ugovor o izručenju s Republikom Hrvatskom, koji je potpisan 28. novembra 2012. godine, a stupio na snagu 6. marta 2014. godine. Mamić se tereti za krivična djela iz 2008. i 2009. godine što se sporazumom ne tretira.

Županijski sud u Osijeku osudio je Mamića na 6,5 godina zatvora zbog optužbi da je iz kluba Dinama “izvukao” 116 miliona kuna i nanio štetu budžetu od najmanje 12,2 miliona evra za neplaćen porez.

Dan uoči izricanja presude Mamić je doputovao u BiH, tačnije u Međugorje te podnio zahtjev za izdavanje lične karte u Tomislavgradu.

Podsjećamo, službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u četvrtak u Međugorju priveli Mamića, inače državljanina BiH za kojim je Republika Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA