Vrućina u automobilu može da bude smrtonosna!

574

Samo sat vremena potrebno je da toplota zagrijanom automobilu postane kobna po život, pokazalo je novo istraživanje o kojem pišu svjetski mediji.

Skoro 750 djece umrlo je u posljednjoj deceniji jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je, u nekim slučajevima, čak bio parkiran u hladu. U SAD godišnje u prosjeku umre tridesetoro djece jer budu ostavljena sama u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u “goruće rerne”.

Mediji i društvene mreže već godinama su puni upozorenja da djecu i kućne ljubimce ne treba ostavljati u automobilu dok se “obavljaju obaveze”.

Naučni magazin “Temperatures” objavio je rad u kojem tvrdi da je za dijete dovoljno da provede sat vremena u zatvorenom automobilu kako bi to bilo opasno po život.

Naime, djeca su osjetljivija na temperaturne promjene od odraslih, lakše se zagriju i mnogo se teže ohlade. Takođe nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, pomoću ljekara, izračunali da je tjelesna temperatura od 40 stepeni Celzijusovih dovoljna da podstakne sve simptome toplotnog udara, koji zatim mogu da rezultuju otkazivanjem organa, oštećenjima mozga ili smrću.

Eksperimenti su sprovedeni pomoću tri seta različitih automobila koji su naizmjenično parkirani tokom juna i jula 2014. godine u gradu Tempe u Arizoni. Bilježen je porast temperature, a naučnici su se bavili scenarijima na koji način bi ta temperatura uticala na organizam djeteta, odnosno životinje.

Vremenski je najduže bilo potrebno da se zagriju kombiji, a najmanje mali automobili tamnih boja. Temperatura u vozilima je u prosjeku nakon sat vremena iznosila 46 stepeni Celzijusovih, dok su volan, sjedišta i prednji dio bili još topliji. Nakon sat vremena u hladu, temperatura je iznosila 37 stepeni Celzijusovih.

Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu, dijete ili ljubimac su, ako su ostavljeni u automobilu, u smrtnoj opasnosti, piše Expres.

– Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u vreo automobil i ne možemo ni da dodirnemo volan. Zamislite onda kako je tek nježnom organizmu koji tamo sjedi – izjavila je klimatolog Nensi Selover sa Univerziteta u Arizoni za Vašington post.

Ishod zavisi i od zdravlja i izdržljivosti djeteta ili ljubimca, vrste automobila i spoljašnje temperature, piše Tajms, ali poruka je da ih nikada ne ostavljate u automobilu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA