Vlada Distrikta obradovala penzionere (VIDEO)

687

U Distriktu trenutno ima oko 12 hiljada penzionera, a rjetki su oni koji od penzije mogu izdvojiti novac za odlazak na neophodno banjsko liječenje. Vlada Brčko distrikta odlučila je da im izađe u susret izdvajanjem po 50 hiljada maraka namijenjenih za banjsko-klimatsko liječenje Udruženjima penzionera PIO RS i MIO Federacije.

Kriterijumi su ranije utvrđeni, a raspodjelu će vršiti Udruženja, kažu nadležni.

– Između ostalog poštovaće se u moraju se ispoštovati: dužina njihovog penzionog staža, preporuka ljekara specijaliste o potrebi za banjsko klimatsko liječenje. Da penzioner ne može biti upućen na sa kumulativnim nekim kriterijumima. Između ostalog tu bivaju izabrani i penzioneri do 400 maraka penzije i manje. I četvrti kriterijum je da nije koristio usluge odnosno odlazak na banjsko-klimatsko liječenje posredstvom Udruženja – pojasnila nam je Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu.

Iako nedovoljna, pomoć penzionerima je ipak dobrodošla, naglašava predsjednik Udruženja penzionera RS u Brčkom. Konkretno od ove donacije, na liječenje će biti upućeno 90 njihovih članova, dok će njih oko 110 u banje otići, posredstvom olakšice i plaćanja na rate, koje im je omogućilo državno Udruženje, potpisivanjem sporazuma sa banjama u našoj zemlji.

– Penzioneri su prezadovoljni sa tretmanom u banjama. Tako da se vrate ako ništa, malo osvježeni i da su promijenili sredinu iz koje su otišli. Izvukli se iz četiri zida. Tako da ni jedan penzioner nije se vratio da se žalio na uslugu, na terapije i tako dalje – rekao nam je Veljko Zlatović, predsjednik Udruženja penzionera RS u Brčko distriktu.

Prva grupa penzionera iz Brčkog u banje će krenuti već 2. jula. Penzionera PIO RS u Brčkom ima više od šest hiljada. U njihom udruženju je 4 835 članova, koji osim olakšica za banjsko liječenje, imaju i popuste na lijekove od 15 odsto, te brojne druge olakšice.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA