U Srbiji blokirani putevi zbog cijena goriva! (FOTO/VIDEO)

1410

Vozači u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu i još nekoliko gradova Srbije zaustavili su oko 17 časova vozila u znak protesta zbog visokih cijena goriva, kako su i najavili ove sedmice. U Beogradu je došlo do velikih gužvi na skoro svim gradskim saobraćajnicama.

– Pančevački most, Brankov most, Gazela, Kralja Milana, Kneza Miloša, Bulevar kralja Aleksandra, Takovska… Ma sve je danas u haosu, kako one ulice u kojima su svakog dana gužve, tako i ostale – rekli su iz Beogradskog taksija.

Protest u Srpskoj najavljen za nedjelju

I u Srpskoj se sprema sličan protest. Facebook grupa “Stop poskupljenju goriva”, koja već broji preko 5 000 članova poziva građane da u nedjelju, 10. juna zaustave vozila na ulicama u znak protesta.

Vučić: Ne možete ugrožavati živote ljudi

Društvenim mrežama proširio se poziv na današnji jednosatni protest koji podržavaju i pojedine opozicione parlamentarne stranke, dok vlada premijerke Ane Brnabić o tim pozivima i dalje šuti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da sa protestima nema nikakav problem.

– Radite šta god hoćete, ali ne možete ugrožavati živote ljudi. Našli su se neki politički luđaci koji bi zaustavili saobraćaj, a što ako neko nastrada? Ko će biti kriv? Građani moraju znati ko će biti kriv. A što se mene tiče, možete protestovati koliko hoćete, s tim nemam nikakav problem – poručio je Vučić.

Još u ponedjeljak, član konzervativnog pokreta Dveri Dragan Vesović pozvao je “građane koji su pogođeni rastom cijene goriva” da zaustave vozila i time ukažu vladi Srbije da se “finansijska stabilnost ne može sprovoditi samo stavljanjem ruke u džep ionako siromašnih građana”.

Cijene benzina porasle za 4,8 odsto

Vesović tvrdi da je gorivo u Srbiji za dvadesetak centi skuplje nego u većini zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, te da je Srbija svojom poreskom politikom “još dublje zavukla ruku u džep građana”, jer od cijene litre goriva u maloprodaji 55,2 odsto “uzima za sebe”.

Cijene benzina u Srbiji su u posljednjih tridesetak dana porasle za 4,8 odsto, a dizel je poskupio za 6,2 odsto. U prevodu, cijena litre benzina je oko 1,38 evra, kvalitetniji bezolovni benzin košta oko 1,43 evra, a litra dizela je oko 1,30 evra.

Srpska i hrvatska blokada petkom, kod nas nedjeljom?

Moža je zanimljiva i činjenica da su vozači i Srbije i Hrvatske zakazali blokade puteva petkom u 17 časova, a kod nas se poziv na blokadu odnosi na nedjelju. Zašto je to tako, još uvijek je misterija.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA