Titova ljubavnica – Strah i trepet za bivšu Jugoslaviju (FOTO)

1193

Josip Broz Tito imao je veliku ljubav, a on njoj se malo zna. Davorjanka Zdenka Paunović, uoči rata studentica francuskog jezika, imala je ljepotu koja je bila zaslužna da njihov odnos ubrzo preraste u nešto više.

– Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba, preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo, kaže beogradski istoričar Čedomir Antić.

Mnogi tvrde da je upravo ona bila njegova najveća ljubav.

– Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su skupa u doba najvećih borbi, a kad mu je u posjetu u Glavni štab stigla Herta Haas, njegova prva nevjenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno, nastavlja Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi:

Erotičnost i ljepota

– Ona je imala klasičnu ljepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove lične odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je takođe erotičnost kakvu promovišu svi veliki lideri.

Prva godina rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa.

– Među partizanima je bio propagiran moral u kojem nije bilo mjesta privatnom i nije bilo ličnih odnosa. Davorjanka i Tito živjeli su u partizanskom logoru, gdje nije bilo privatnih odaja i sve razgovore su mogli čuti i drugi, bez obzira koliko lični bili – priča Antić.

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenski partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak.

– Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: „Možete ući, Tito vas čeka“. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susjedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam drugovima da izađemo van i prošetamo jer ko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi krepkog i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: „Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove“.

Seks i svađe

No i svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom pratitelju Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savjetovao: „Druže Tito, ja bih nju srijeljao!“.

Tito nije bio Davorjankina prva ljubav. Bio je to Jovo Kapičić, crnogorski komunist i kasnije upravitelj Golog otoka. Silno je patio za Davorjankom, a najveća tuga ga je obuzela kad je nakon Igmanskog marša na Foči vidio Tita i Davorjanku kako jašu na konjima.

– Požalio se jednom svom prijatelju koji ga je utješio: “Nemaš za čim žaliti, ona je postala strašna osoba. Pred njom se niko ne usudi ništa reći, zbog nje padaju glave” – priča Antić.

Iz Titovog okruženja mnogi nisu trpili Davorjanku, pa se zbog nje čak jednom održao i partijski sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Na kraju sastanka, Tito je ustao i rekao: „Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu!“.

Sahrana u tajnosti

– Iako je ta veza trajala kratko, ostavila je jaki trag. Zdenka je imala moć ugroziti razne ambicije ljudi iz Titovog bliskog okruženja, pa je tako neposredno uticala i na političke odluke.

U Titovom uredu radila je sve do 1946. godine, kad je preminula u 25. godini života. Postoje razne špekulacije, ali prema službenoj verziji umrla je od tuberkuloze. Tito ju je čak poslao na liječenje u Moskvu, najboljim ljekarima, ali se ona ubrzo vratila i nedugo nakon toga umrla. Budući da ju je jako volio htio je da ju sahrane u vrtu Bijelih dvora, unutar njegove beogradske rezidencije. Nikom nije rekao za njezinu smrt.

– U tom je vrtu sahranio i svog omiljenog konja i psa. Da se to dogodilo nekom drugom narodu, pisalo bi se o tome u udžbenicima kao o jednoj od najvećih nacionalnih uvreda i poniženja, ali kod Srba to nije slučaj. To samo govori što je sve učinilo jednoumlje varbvrstvo i nasilje – smatra pisac Matija Bećković.

Titov unuk Josip Joška Broz kaže:

– Nakon Davorjankine smrti više niko nije o njoj smio ništa pričati. A kako i bi? Došla je Jovanka i ko bi pred njom smio pričati o Zdenki?

Ipak, u Bijeli su dvor još godinama dolazili članovi Davorjankine porodice obići njezin grob na godišnjicu smrti.

Niko neće posmrtne ostatke

– Roditelji su joj pomrli, ali je ostala rodbina koja je dolazila, no kako su rekli, Tito nikad s njima nije dolazio na grob za godišnjicu smrti, niti je ikad bio tamo. Poslije pada Miloševićevog režima i odlaska Miloševića iz Bijelog dvora, kompleks je djelomično vraćen vlasnicima – nasljednicima porodice Karađorđević, koji su kontaktirali njezinu porodicu i nudili premještanje posmrtnih ostataka u Požarevac, no porodica nije bila zainteresovana – govori Antić.

Danas grob održava porodica Karađorđević.

Bijeli dvor je svojim novcem 1934. godine počeo graditi kralj Aleksandar sa željom da sinovima Petru Drugom, Tomislavu i Andreji daruje rezidenciju. Nije doživio kraj radova, pa je dvor 1936. godine dovršio knez Pavle.

U međuvremenu, dvor je nacionalizovan i vlasništvo je Republike Srbije. Postao je muzej s kolekcijom umjetničkih slika i velikom bibliotekom, a u ostalim prostorijama je stilski namještaj i mnoge druge vrijednosti. Dvorski kompleks na Dedinju zapravo ima Stari i Bijeli dvor i trebali bi biti vraćeni njihovim stanarima – porodici Karađorđević.

No, to se vrlo vjerovatno neće dogoditi i 2018. godine trebao bi biti donesen novi zakon kojim bi se definisao status bivše rezidencije bivšeg predsjednika bivše Jugoslavije. Do tad Bijeli dvor u kojem je živio Tito, ostaje i dalje u raspadnutom stanju, a brojnim umjetninama i vrijednostima prijeti potpuno uništenje.

Grob Davorjanke Zdenke Paunović ostaće izgleda zauvijek u vrtu rezidencijalnog kompleksa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA