Strazbur uvodi zabranu pušenja u parku

551

Cigarete se ubrzanim ritmom istiskuju iz javnog života, a u Strazburu od ponedjeljka počinje najoštrija zabrana pušenja i u gradskim parkovima.

Elektronsku cigaretu u Francuskoj danas još tolerišu u barovima i kafeima, ali vlasnici već imaju diskreciono pravo da ih zabranjuju. Na meti je prije svega zbog – gesta. Podsjeća na pravo duvanjenje. Ne smije da se koristi u školama, ustanovama namijenjenim maloljetnicima, ali ni u javnom i gradskom prevozu, ili na radnom mjestu, osim ako nemate sopstvenu kancelariju i pod uslovom da interna pravila preduzeća to dozvoljavaju.

Zabrana obuhvata i zatvorena kolektivna okupljanja. To podrazumijeva i kafeterije, pa su zaposleni, makar i sa elektronskom “pljugom” u ruci, opet, poslije nekoliko godina, primorani da duvane ispred firme.

A pravu cigaretu biće uskoro teško zapaliti i pred ulaznim vratima poslovne zgrade, na ulici! Zato što se dim kroz prozore uvlači u kancelarije, vlasti ozbiljno razmišljaju da uskoro utvrde “kazneni prostor” od nekoliko metara.

Pušenje odnosi šest odsto sredstava u svijetu namijenjenih za zdravstvenu njegu, a cijeli trošak iznosi 1 330 milijardi evra. Računa se da danas u Francuskoj, na primjer, godišnje od posljedica pušenja umre 73 000 ljudi. To je prvi na listi smrtnih uzroka koji mogu da se izbjegnu. Bolesti vezane za pušenje kasu socijalnog osiguranja koštaju oko 50 milijardi evra, dok se prihod od taksa na prodaju procjenjuje na oko 12 milijardi. Gubitak je više nego očit. Slično je i u drugim zemljama.

Od država EU, Irska je bila prva koja je zabranila cigarete u kuhinjama restorana i autobusima, još 1998. Finska je na javnim mjestima to učinila 1995, a vremenom su ih pratili ostali, uglavnom poslije 2000. Vremenom se pojas zabrane širio, pa su gradske vlasti Strazbura, tako, od ponedjeljka, odlučile da odstrane pušenje iz gradskih parkova. Do sada, u ovom i drugim francuskim mjestima, pušenje nije bilo dozvoljeno samo u ograđenim prostorima za dječiju igru na otvorenom.

I pored svega, Francuzi su danas najmasovniji pušači u zapadnom svijetu. Puši, otprilike, trećina nacije, za razliku od, na primjer, Njemačke, Španije, Belgije ili Holandije, gdje se za cigaretu hvata svaki četvrti žitelj. U Italiji ili Velikoj Britaniji puši peti, a u Americi tek svaki šesti.

Francuske vlasti zato na sve načine pokušavaju da iskorijene pušačku naviku. Jedan od njih je i konstantno povećanje cena. Paklica najtraženijeg “marlbora” je, na primjer, 2000. koštala tek nešto malo više od tri evra, danas je dostigla cijenu od osam, a do 2020. bi trebalo da košta 10, kolika joj je danas već cijena u Velikoj Britaniji ili na Islandu. Najskuplje evropske cigarete su, inače, u Norveškoj gdje paklica košta preko 11,5 evra.

Kao Staljin Trockog

Borbu protiv duvana ovdje shvataju ozbiljno i doslovno, pa su tako svojevremeno retuširali poster u pariskom metrou za reklamu nedjeljnika “Poen” sa čije naslovne strane su izbrisali cigaretu iz ruku Ani Žirardo povodom smrti slavne glumice. Pamti se i plakat za postavku o čuvenom sineasti Žaku Tatiju u Francuskoj kinemateci na kojoj znameniti gospodin Ilo u poznatoj sceni na biciklu umjesto lule u ustima drži dječiju vjetrenjaču od papira. To je nekim kritičarima bio povod da podsjete kako je Staljin svojevremeno brisao Trockog sa zvaničnih fotografija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA