SRS “Dr Vojislav Šešelj” ne može na oktobarske izbore

1259

Centralna izborna komisija (CIK) BiH zabranila je učešće na izborima Srpskoj radikalnoj stranci “Dr Vojislav Šešelj”.

Portparolka CIK-a BiH Maksida Pirić potvrdila je da nije ovjerena prijava ove stranke za oktobarske opšte izbore, ali nije željela da precizira razlog zbog kojeg je donesena ova odluka.

– Ta stranka ima pravo da se na ovu odluku CIK-a žali Apelacionom odjeljenju Suda BiH koji u roku od 48 časova mora da odluči po žalbi – rekla je Pirićeva.

CIK BiH je šešeljevcima zabranio učešće na izborima zbog imena lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja u nazivu stranke. Predsjednik SRS “Dr Vojislav Šešelj” Dragan Đurđević juče popodne nije odgovarao na pozive. On je prije nego što je CIK donio odluku, odnosno odbio da ovjeri njihovu prijavu za izbore, odgovorio na naša pitanja koje kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH će podržati njegova stranka i da li će na izborima nastupiti samostalno ili u koaliciji.

– Stranka još nije završila razgovore sa drugim strankama o koalicijama i podršci kandidatima. Nakon 19. juna imaćete više detalja – odgovorio je SMS porukom Đurđević.

Međutim, kako sada stvari stoje, lider Šešeljevih radikala ima mnogo prečih i ozbiljnijih problema od pregovora o koalicijama i podršci kandidatima.

Član najužeg rukovodstva SRS “Dr Vojislav Šešelj” Dražen Dunđer iz Bileće kaže da nije upoznat sa odlukom CIK-a, ali ističe da je moguće da im je osporio učešće na izborima zbog naziva stranke.

– Na njivi sam i nisam bio pri telefonu, pa nisam još obaviješten o toj odluci, ali to je moguće, jer znam da smo prošle izbore nastupali kao SRS – “Srpska u sigurne ruke”, dakle bez Šešeljevog imena u nazivu. Ja sam prošle sedmice na sjednici Centralne otadžbinske uprave SRS-a u Hrtkovcima podsjetio na ta dešavanja sa prošlih izbora i upozorio da se o tome vodi računa da ne bismo opet došli u probleme – kaže Dunđer.

Pored SRS “Dr Vojislav Šešelj”, ranije su odbačene i prijave još četiri od ukupno 72 političke stranke koje su se prijavile na izbore. Na izborima neće učestvovati Srpska napredna stranka, Bošnjački pokret, Most 21 i Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca i građana – pravde i morala BiH.

Iz CIK-a je potvrđeno da su prijave tri stranke odbačene zato što nisu predale dovoljan broj potpisa podrške, niti su uplatile propisanu taksu za učešće na izborima, dok je SNS Darka Matijaševića odbijen zato što mu je sporno, odnosno nije pravosnažno rješenje o upisu u sudski registar lica ovlašćenog za zastupanje ove stranke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA