Slobodnih radnih mjesta najviše u Češkoj

423

Stopa slobodnih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem kvartalu u EU i evrozoni povećana je u odnosu na prošlu godinu, naročito u sektoru industrije, građevinarstva i uslužnoj djelatnosti, pokazuju podaci Evrostata.

U EU, koja ima 28 članova, sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prvom tromjesečju ove godine uvećana je na 2,2 odsto, sa dva odsto u prethodnom tromjesečju.

Istovremeno, u evrozoni, koja ima 19 članova, uvećana je na 2,1 odsto sa dva odsto u prethodnom tromjesečju.

Posmatrano po sektorima, na nivou EU posebno povećanje je vidljivo u sektoru industrije i građevinarstva, gdje stopa slobodnih radnih mjesta iznosi dva odsto, dok je u uslužnom sektoru 2,4 odsto. Slična situacija je i u evrozoni.

Među zemljama EU ubjedljivo najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem kvartalu ima Češka, i to 4,8 odsto.

Slijede Belgija sa 3,5 odsto, NJemačka i Švedska sa 2,9 odsto, te Holandija i Austrija sa po 2,8 odsto.

U odnosu na isti period lani, stopa slobodnih radnih mjesta uvećana je u 16 članica EU, u osam je ostala nepromijenjena, dok je u ostalim smanjena.

Ta stopa posebno je smanjena u Grčkoj za 0,3 postotna boda, u Estoniji za 0,2, te na Malti i u Rumuniji za po 0,1 postotni bod, navodi se u najnovijem izvještaju Evrostata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA