Predmenstrualni disforični poremećaj shvatite ozbiljno

467

Tokom predmenstrualnog sindroma može se dogoditi da simptomi daleko premašuju ono što bi se opisalo kao normalno. Prema stručnjacima, tada je riječ o takozvanom predmenstrualnom disforičnom poremećaju.

Teški nemir

Predmenstrualni disforični poremećaj uz sebe vezuje značajne tjelesne i psihičke promjene koje se javljaju nekoliko dana prije samog krvarenja, a nestaju dva do tri dana nakon početka menstruacije.

PDP (engl. premenstrual dysphoric disorder / PMDD) vrlo je neugodan zdravstveni problem sličan predmenstrualnom sindromu, ali je, naročito sa psihološkog aspekta, mnogo ozbiljniji. Taj poremećaj okarakterisan je teškim nemirom, depresijom i anksioznošću. Poremećaj je zabilježen kod pet odsto žena reproduktivne dobi.

Svaka bi žena trebala obratiti pažnju na to ima li u navedenom periodu neke od ovih simptoma: bezrazložno je ljuta i preosjetljiva, ima osjećaj beznađa, pa čak i suicidalne misli, osjeća anksioznost ili paniku, gubi zanimanje za svakodnevne aktivnosti, umorna je, osjeća promjene apetita, prati je nesanica, glavobolja, nadutost, bolne dojke, bolovi u zglobovima i mišićima.

Moždane aktivnosti

Još se ne zna sa sigurnošću mehanizam nastanka ovog poremećaja, ali promjene hormona tokom menstrualnog ciklusa mogu igrati ulogu, upravo kao i serotonina, tvari koja reguliše moždane aktivnosti, a neke su žene izrazito osjetljive na promjene nivoa serotonina u ciklusu. Češće su zabilježeni slučajevi kod žena koje boluju od depresije.

Nasljedstvo

Prošlogodišnje istraživanje Univerziteta Sjeverna Karolina i američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje potvrdilo je ono na što se sumnjalo – predmenstrualni disforični poremećaj najčešće pogađa žene u čijoj porodici postoje dijagnosticirani depresivni poremećaji ili se sumnja na njih.

Terapija

Američka psihijatrijska asocijacija upozorava na ozbiljnost poremećaja i važnost liječenja. Sumnja li žena da boluje od PDP-a, mora potražiti i ginekološku i psihološku pomoć. Potvrdi li se dijagnoza, dobiće antidepresive, kao i hormonalna kontraceptivna sredstva koja joj mogu pomoći.

Razlike

Vrlo je važno razlikovanje PMDD-a od PMS-a. Sve žene, radilo se o PMS-u ili ne, u određenom trenutku proživljavaju neke od tih simptoma i to je potpuno normalno. Za PMDD je važno ustanoviti ponavlja li se to ponašanje, te uzrokuje li značajne teškoće u svakodnevnom funkcionisanju. Potrebno je uočiti pojavljuje li se najmanje pet simptoma u većini menstrualnih ciklusa tokom najmanje godinu dana.

Navike

Umjerena fizička aktivnost, tri do pet puta sedmično, povećava nivo estrogena i smanjuje napetost. Poželjno je da se više odmarate, a mogu se primijeniti i neke metode relaksacije kao što su meditacija ili joga.

Prehrana

Prehrana takođe igra važnu ulogu. Preporučuje se smanjiti unos šećera, soli, kofeina, alkohola i masnoće. Hranite se namirnicama bogatim vitaminom B, kalcijem, željezom i magnezijem. Te vitamine i minerale možete uzimati i u obliku prehrambenih suplemenata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA