Poskupljuju putarine u Hrvatskoj

726

“Hrvatski autoputevi” objavili su da se od sljedećeg petka, 15. juna, pa sve do 14. septembra uvode više, sezonske cijene putarina.

Tokom navedenog perioda putarine za vozila I A, I  i II  grupe biće skuplje za 10 odsto.

U saopštenju se navodi da je ovo jedna od prihvaćenih mjera restruktuisanja putnog sektora.

– Od petka, 15. juna u 00:00:00 časova do 14. septembra 23:59:59 časova, uvode se sezonske cijene putarina na autoputevima kojima upravljaju “Hrvatskim autoputevima” (HAC) i “Autoput Rijeka-Zagreb” (ARZ) . Sezonske cijene putarina uvode se za I A, I, i od ove godine i za II grupu vozila, a na III i IV grupe vozila se ne primjenjuje.

U sezonskom periodu cijena putarine za vozila I A, I i II grupe povećava se za 10 odsto .

Model sezonskih cijena putarina, koji je uveden prošle godine, tokom tri ljetna mjeseca u periodu pojačanog intenziteta saobraćaja, jedna je od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturisanja firmi u saobraćajnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena putarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 odsto ukupnog godišnjeg saobraćaja ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autoputevima broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostale periode u godini. U ukupnom saobraćanju vozila najveći dio vozila čine I A, I i II grupe (motocikli, lična vozila, lična vozila s prikolicom i kamperi). Shodno tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja saobraćajem u ljetnim mjesecima – kaže se u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA