Poboljšajte cirkulaciju prirodnim putem

611

Loša cirkulacija, posebno kada je toplo vrijeme, nešto je što muči milione ljudi. Mnogi ignorišu taj problem ili ga olako shvaćaju, a to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do smrti.

Hladni dlanovi

Probleme s cirkulacijom uzrokuju masne naslage koje se nakupljaju po zidovima arterija, što rezultira ometanje cirkulacije krvi. Ako se na vrijeme počne, lošu cirkulaciju je moguće liječiti (i spriječiti) pomoću promjene načina života, lijekova i u ozbiljnijim slučajevima operacijom.

Neki od glavnih simptoma loše cirkulacije su trnjenje nogu, grčevi u nogama i stopalima, bolovi i oticanje nogu i stopala, hladni dlanovi, ruke ili stopala… Ako imate neki ili većinu ovih simptoma, vjerovatno imate problema s cirkulacijom.

Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći poboljšanju cirkulacije:

Postanite aktivni

Najočitije, ali i najdjelotvornije. Jednostavan način da poboljšate cirkulaciju je da se fizički aktivirate. Aktivnosti kao što su brzo hodanje, plivanje, aerobik ili čak i šetnje pomoći će vam riješiti problem. Ako se do sada niste kretali, počnite s kraćim šetnjama koje ćete postepeno produžavati i ubrzavati, kako biste pokrenuli krv u tijelu.

Više vlakana

Više manjih obroka, više povrća, izbacite brzu hranu, smanjite unos masnoća. Manje masnoća u krvi znači i manje nakupljanja na krvnim zidovima i lakši protok krvi. Povećanje unosa vlakana pomoći će eliminiranju masti iz organizma, te isto tako pomoći poboljšanju cirkulacije.

Prestanite pušiti

Za pušenje se zna da pospješuje nakupljanje holesterola u kardiovaskularnom sistemu, ali i da oštećuje unutrašnji sloj arterija – endotel, čija je funkcija stezanje i opuštanje u svrhu regulacije protoka krvi. Ako želite poboljšati cirkulaciju, definitivno morate prestati pušiti.

Smanjite stres

Kad je vaše tijelo izloženo stresnim situacijama, ono smanjuje protok krvi kroz ekstremitete kako bi se osigurala za glavne organe. Ovo znači da će to uticati na cirkulaciju u rukama i nogama. Neki od načina borbe protiv stresa su meditacija, tehnike dubokog disanja, barem sat dnevno posvećen opuštanju.

Podignite noge

Ako vam zbog slabe cirkulacije natiču stopala i noge, pokušajte mijenjati položaj u kojem držite noge. U ležećem položaju noge podignite na jastuk (ili čak dva jastuka). I u sjedećem položaju pokušajte mijenjati položaje nogu. Nemojte sjediti predugo. Pokušajte barem svakih pola sata malo protegnuti noge.

Tuširanje

Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom pomoći će poboljšati cirkulaciju, ali i imunitet. Tuširajte se cijeli ili samo noge naizmjenično toplom (tri minute) i hladnom vodom (20 sekundi) u tri ciklusa.

Biljke

U apotekama postoje prirodni biljni dodaci prehrani koji poboljšavaju cirkulaciju. Bilo u obliku čaja, biljnih kapi ili tableta, dodajte ih u prehranu. Korisne biljke su: ruzmarin, kopriva, imela, ginko biloba…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA