Pedofilu smanjena kazna sa 12, na osam i po godina zatvora

459

Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu pedofilu iz Dervente S. M. (68) sa 12 na osam i po godina zatvora, na koje je osuđen zbog seksulnog zlostavljanja dvije maloljetne djevojčice, mlađe od 14 godina.

Kazna je smanjena nakon što je Vrhovni sud RS djelimično uvažio žalbu odbrane, dok je žalbu tužilaštva odbio kao neosnovanu.

U prvostepenom postupku Okružni sud u Doboju S. M. je oglasio krivim za dva krivična djela polno nasilje nad djetetom. Za jedno mu je izrečena kazna od sedam, a za drugo kazna od pet i po godina zatvora, koje su potom objedinjene u jedinstvenu od 12 godina.

Nakon žalbenog postupka Vrhovni sud je utvrdio da je kazna od sedam godina pravilno utvrđena, dok je u drugoj tački presude pogrešno utvrđena pravna kvalifikacija krivičnog djela. Umjesto kao polno nasilje nad djetetom radnje optuženog, u drugoj tački, su kvalifikovane kao krivično djelo obljube nad djetetom mlađim od 15 godina. Kako je djelo preinačeno i kazna je smanjena sa pet i po na dvije godine zatvora.

Obje kazne su potom objedinjene u jedinstvenu od osam i po godina zatvora. Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnost zbog osjetljivosti slučaja i radi zaštite žrtava, tako da ni detalji presude javnosti nisu dostupni.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA