Par savjeta za zdraviju kosu

642

Svaka kosa ima svoju maksimalnu dužinu koja zavisi od nekoliko faktora, a koja je promjenjiva u zavisnosti od životnog doba. Faktori koji utiču na ovu granicu do koje kosa može da poraste su prije svega genetika, zatim način na koji njegujete kosu i već pomenuto životno doba.

Kosa ima svoj ciklus rasta odnosno poslije određenog broja godina svaka folikula odbacuje vlas i prelazi u privremenu fazu mirovanja.

Smatra se da je normalan ciklus između dvije i šest godina i on zavisi isključivo od genetskog naslijeđa. Ako je vaš ciklus kraći (a imajući u vidu da kosa raste tek nešto više od jednog centimetra u prosjeku) onda je jasno da jako dugu kosu možete da dobijete samo nadogradnjom.

Debljina vlasi je važan faktor u određivanju koliku dužinu kose možete da dostignete, što je vlas deblja ima više šanse da se očuva njena struktura i time dostigne veća dužina. Tanke vlasi se potroše i na određenoj dužini toliko istanje da su krajevi kose skoro nevidljivi.

Nepravilno održavanje kose znatno umanjuje mogućnost da kosa poraste do svoje prirodne maksimalne dužine.

Prije svega pogrešnom i neumjerenom upotrebom preparata za promjenu boje i teksture kose ( farbanje i blajhanje kose, minival, ispravljanje) kao i agresivnim feniranjem i čestom upotrebom vrućih aparata za stilizovanje kose oštećuje se vlas koja postaje isušenija, tanja i sklonija ka formiranju ispucalih krajeva.

Ispucali krajevi su znak da je kosa doživjela maksimalni stres koji može da podnese i da je šišanje jedino rješenje. Što se više odlaže odlazak kod frizera proporcijalno se smanjuju šanse da kosa dostigne maksimalnu dužinu.

Ako želite da dostignete maksimum koji vaša kosa može da pruži u smislu dužine (ali i dobrog izgleda) prije svega pazite da je ne pokvarite previše čestim i nestručnim farbanjem ili nekim drugim himijskim tretiranjem, a zatim budite nježni prema kosi ne raščešljavajte je na silu, ne stružite je peškirom, sklanjajte je sa sunca, koristite hranljive šampone i maske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA