Palestinci ponovo gađali Izrael

559

Najmanje dva minobacačka projektila ispaljena su iz pojasa Gaze na jug Izraela, a stanovnici pograničnog područja su rekli da su čuli eksplozije ubrzo nakon što su se oglasile sirene za protivraketnu uzbunu.

Do toga je došlo samo nekoliko dana pošto je najveća eskalacija nasilja poslije rata između izraelske vojske i Hamasa 2014. godine završena prekidom vatre.

Izraelska vojska je saopštila da je jedna raketa pala na otvoreno na palestinsku stranu granice, dok je drugu presreo odbrambeni sistem “Gvozdena kupola”.

Niko nije ranjen, niti je pričinjena šteta, ali taj događaj prijeti da naruši neformalni prekid vatre, navode izraelski mediji.

U srijedu je izraelska vojska izrazila uvjerenje da su sukobi u Gazi, započeti u utorak okončani i najavila da će poštovati zatišje ako Hamas, islamska ekstremistička organizacija koja vlada tom palestinskom teritorijom, okonča raketnu i minobacačku vatru.

Hamas je tada rekao da je postignut prekid vatre posredstvom Egipta, što izraelski zvaničnici nisu javno potvrdili.

Danas su takođe izbili požari na izraelskim poljima blizu granice s Gazom, a sumnja se da su ih izazvali zmajevi sa zapaljivim materijalom koje Palestinci puštaju.

U gašenju požara učestvovalo je na desetine vatrogasca i četiri aviona.

Za vrijeme jučerašnjih masovnih palestinskih demonstracija kraj granice ubijena je jedna mlada Palestinka, a još 40 ljudi je ranjeno bojevom municijom.

Žrtva je dobrovoljno pomagala medicinskom timu da zbrine ranjene demonstrante.

Njenoj sahrani je danas prisustvovalo na hiljade ljudi, uključujući zdravstvene radnike u bijelim uniformama, a izraelska vojska je najavila istragu.

Nakon sahrane desetine ožalošćenih su prišle graničnoj ogradi i počeli da bacaju kamenice na izraelske vojnike sa druge strane.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je petoro demonstranata ranjeno u izraelskoj vatri.

Palestinci protestuju svakog petka počev od 30. marta protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze.

Kulminacija tih demonstracija bila je 14. maja, na dan kada je otvorena Ambasada SAD u Jerusalimu čemu se Palestinci oštro protive.

Tada je bilo najviše žrtava, više od 60. Od početka demonstracija poginulo je oko 120 Palestinaca, a na hiljade ih je ranjeno.

U pomenutoj eskalaciji nasilja u utorak Hamas i Islamski džihad ispalili su desetine raketa i minobacačkih projektila na jug Izraela, a Izrael je uzvratio udarima iz vazduha na mete esktremista širom pojasa Gaze.

U udarima nije bilo palestinskih žrtava, a na izraelskoj strani je ranjeno četvoro ljudi.

Danas je na Zapadnoj obali izraelska vojska rekla da je ubila jednog Palestinca koji ja pokušao traktorom da naleti na vojnike, pa poslije civile.

Od 2015. godine Palestinci su ubili više od 50 Izraelaca, dva Amerikanca i jednu britansku studentkinju u napadima mahom noževima, ali i oružanim i napadima vozilima.

U isto vrijeme izraelske snage ubile su 260 Palestinaca. Izrael tvrdi da su većina bili napadači.

Takvi napadi više nisu česti i u posljednjim mjesecima u fokusu su masovni protesti duž granice Izrael i Gaze. Juče je bio deseti takav protest zaredom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA