Pala odluka: Centri za migrante izvan EU

479

Zvaničnici 28 država članica Evropske unije postigli su danas kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavljanje zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar unije.

Tim kompromisom prevladano je protivljenje Italije, koja je blokirala usvajanje svih zaključaka ako se ne postigne dogovor o migracijama.

Zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spaseni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni “u kontrolisane centre u državama članicama”. Ti centri bi se uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi.

U tim centrima, koji će imati “punu podršku EU, omogućiće se razdvajanje ilegalnih migranata, koji će biti vraćeni, od onih kojima je potrebna međunarodna zaštita.

– Sve mjere u kontekstu tih kontrolisanih centara, uključujući premještanje i naseljavanje, biće na dobrovoljnoj osnovi, bez prejudiciranja reforme Dablinske uredbe – kaže se u zaključcima samita o migracijama, usvojenim nakon devetosatne rasprave, nešto prije pet sati ujutro.

Zvaničnici su takođe pozvali Savjet i Komisiju da što prije istraže koncept regionalnih platformi za iskrcavanje u saradnji s trećim zemljama i s Visokim povjereništvom UN za izbjeglice i Međunarodnom organizacijom za migracije.

– Uz pomoć tih platformi za iskrcavanja “razbio bi se poslovni model krijumčara ljudima i tako spriječilo tragične gubitke života, eliminisanjem podsticaja za kretanja na opasan put – kaže se u zaključcima.

Takođe su dogovorili jačanje spoljnih granica i veća finansijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje radi spriječavanja ilegalnih migracija prema Evropi.

Italijanski premijer Đuzepe Konte izrazio je zadovoljstvo i rekao da “Italija više nije sama”.

– Bili su to dugi pregovori, ali mi smo zadovoljni – rekao je Konte.

Dodao je da dogovoreni kompromis uključuje “načelo da svi brodovi moraju poštovati zakone, dakle i nevladine organizacije, da se ne miješaju u operacije obalske straže na libijskoj obali”.

Italija je prigovarala nevladinim organizacijama da krše zakone, uključuvanjem u akcije spašavanja izbjeglica na moru.

Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sastava azila, o čemu nema saglasnosti među članicama EU, ali predstavlja ključni, iako nepotpuni odgovor na pitanje koje u ovom trenutku najviše dijeli Evropsku uniju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA