Nema kraja bahaćenju bh. institucija!

597

Rastrošno su institucije BiH počele ovu godinu i to sa tromjesečnim rashodima koji premašuju 215 miliona maraka, a najviše novca je završilo u džepovima armije službenika po osnovu plata, naknada i putnih troškova.

Savjet ministara BiH prihvatio je Izvještaj o izvršenju budžeta i međunarodnih obaveza BiH u kojem je napravljen pregled izdataka od januara do kraja marta ove godine. Prvi ovogodišnji ceh veći je za 4,5 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine, a tome su kumovali povećani izdaci za lična primanja, prevoz i gorivo, nabavku opreme i kupovinu objekata, piše Glas Srpske.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su potvrdili da su za isplatu stigli veći računi za plate uprkos tome što su još na snazi pravila od prije nekoliko godina kojima su znatnoj mjeri smanjena primanja zaposlenih. Do povećanja izdataka za plate i naknade ove godine došlo je zbog povećanja koeficijenata policijskim službenicima na osnovu izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

– Za bruto plate i naknade potrošeno je 133,6 miliona KM, što je za oko 1,5 miliona više u odnosu na isti period prethodne godine. Za naknade troškova zaposlenih otišlo je 27,27 miliona, odnosno dva miliona više – navedeno je u izvještaju u izvršenju budžeta bez detaljnijeg obrazloženja zbog čega je došlo do toga.

U odnosu na prethodnu godinu povećani su i izdaci za putne troškove za oko 300 000 KM, za nabavku materijala potrošeno je oko 1,6 miliona više, a za usluge prevoza i goriva dato je oko 200 000 maraka više nego u istom periodu 2017. godine.

S druge strane rashodi za telefonske i poštanske usluge smanjeni su za oko 100 000, a za unajmljivanje imovine i opreme za oko 300 000 KM.

Analiza pojedinačnih izvještaja institucija BiH o izvršenju tromjesečnog budžeta pokazuje da su mahom imale veće izdatke za plate i naknade, ali da mnogi nisu štedjeli ni na putnim troškovima, prevozu i gorivu. Više od polovine od ukupno 75 institucija na nivou BiH je zbog tih i drugih troškova povećalo ukupne rashode u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Među onima koji su značajnije podigli putne troškove je i Predsjedništvo BiH čiji su rashodi na toj stavci bili veći od prošlogodišnjih za oko 90.000 maraka i dostigli 152 000 KM. U Ministarstvu odbrane su potrošili 63,55 miliona KM, a više novca ove godine otišlo je za naknade zaposlenima i to za oko dva miliona. Visoki sudski i tužilački savjet znatno više novca potrošio je na usluge prevoza i goriva. Za te namjene je u prva tri mjeseca prošle godine otišlo oko 3 000, a ove godine više od 13 000 maraka.

Dio političkih partija, nevladinog sektora i ekonomisti godinama upozoravaju da su institucije BiH izuzetno skupe i da bi novac mogao da se mnogo bolje iskoristi na drugim adresama. Iz nevladinog sektora naglašavaju da se mora voditi računa o svakoj marki koju potroše jer je riječ isključivo o administrativnom aparatu koji nema direktnih izdvajanja za stalne životne potrebe.

Rashodi institucija od januara do kraja marta 2018. (miliona KM)

Bruto plate i naknade                    133,6
Naknade troškova zaposlenih          27,27
Nabavka objekata                           9,86
Ugovorene i posebne usluge            7,42
Nabavka materijala                        5,49
Iznajmljivanje imovine i opreme      3,99
Putni troškovi                                3,01
Telefonske i poštanske usluge         1,48
Prevoz i gorivo                              1,22

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA