Naslovnica Tajma: “Dobrodošli u Ameriku”

468

U jeku žestokih kritika antiimigracionih odluka američkog predsjednika koje su za posljedice imale na hiljade ostavljene djece izašao je novi broj Tajma.

Novi broj u prodaji je od 2. jula.

Na naslovnoj strani ovog svjetski poznatog magazina našao se američki predsjednik Donald Tramp koji stoji i gleda nadole, u uplakanu djevojčicu, koja predstavlja jedno od hiljada djece koja su zbog Trampove antiimigracione politike ostala mjesecima zarobljena u kampovima, bez roditelja, kojima vlast SAD ne dozvoljava ulazak u SAD.

Dok ga uplakana djevojčica gleda, s glavom podignutom nagore, Tramp ima blag osmijeh na licu. “Dobro došli u Amerku” je sve što piše na naslovnoj strani Tajma.

“Tajm” navodi da je fotografiju za “Geti imidžiz” slikao Džon Mur, dobitnik Pulicerove nagrade, koji godinama fotografiše imigrante na graničnim prelazima između SAD i Meksika.

Navodi se da je jedna od Murovih fotografija, načinjena ove nedelje, postala najvidljiviji simbol debate o imigrantima koja se vodi u SAD.

– Ovog puta mi je bilo baš teško. Čim je sve bilo završeno, ubacili su ih (imigrante) u kombi. Morao sam da stanem i duboko udahnem nekoliko puta – rekao je Mur.

On je tako opisao svoju reakciju na scenu kojoj je prisustvovao, pri kojoj dvogodišnja djevojčica iz Hondurasa plače dok joj majku policajci privode u pograničnom gradu Mekalen u Teksasu.

– Sve što sam želio u tom trenutku bilo je da je uzmem u naručje. Ali nisam to mogao – rekao je Mur.

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je juče izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno sa djecom dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je da će Pentagon “odgovoriti ako se bude zahtjevalo” da pomogne u smještaju migranata privedenih prilikom ilegalnog prelaska američko-meksičke granice.

AP je prenio da je Matis kazao da će Pentagon podržati sve što Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost bude navelo da je potrebno, komentarišući tvrdnje novinara da su federalne agencije već odredile četiri vojne baze za potencijalni privremeni smještaj privedenih migranata, uključujući djecu bez pratnje.

Inače, jedna nevladina organizacija tužila je administraciju predsjednika Trampa upravo zbog tretmana djece razdvojene od roditelja, jer se ispostavilo da su im davani psihoaktivni lijekovi, bez dozvole i znanja njihovih roditelja. Djeca su mjesecima bila drogirana, navedeno je, između ostalog, u tužbi.

Protiv takve politike Amerike ustala je i prva dama SAD, supruga Donalda Trampa, Melanija, koja je uputila zvanično saopštenje u kom je navela da se duboko ne slaže sa takvom politikom. Ubrzo, Tramp je donio ukaz kojim će Amerika prestati s tom praksom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA