Muslin otvorio dušu o žrtvovanju, Srbiji, otkazu, SMS-u, Banetu…

1007

Bivši selektor Srbije Slavoljub Muslin otvorio je dušu i poručio da ga je FSS žrtvovao nakon što je “orlove” odveo na Mundijal.

Muslin je bio na kormilu reprezentacije koja je nakon osam godina izvadila vizu za jedno veliko takmičenje. I kada se očekivalo da prekaljeni stručnjak Srbiju povede put Rusije, dogodio se šok – dobio je otkaz.

Šta se se sve dešavalo nakon uspješnog kvalifikacionog ciklusa Muslin je otkrio u opširnom intervjuu za Sovjetski Sport.

– Da krenemo od početka. Kada smo potpisali ugovor, FS Srbije mi je garantovao maksimalna ovlašćenja. Imao sam samostalnost da odlučujem koga pozivam, koju taktiku ćemo da igramo i ko će biti u stručnom štabu. I tokom kvalifikacija mi se niko sa strane nije miješao u rad. Svi su bili zadovoljni. Ali kada sam uspješno obavio zadatak, rečeno mi je da bi bilo bolje da na Svjetskom prvenstvu promenim sastav ekipe i način igre. Ja sam odgovorio da je to moj lični izbor i da ne želim da slušam nikoga sa strane. Došlo je do konflikta i morao sam da odem – počeo je Muslin intervju.

Šanse Srbije

o Da li će Srbija proći grupu?
– Mnogo toga zavisi od prve utakmice. Ako pobijedimo Kostariku, biće mnogo lakše u nastavku. Psihološki, prije svega. Očigledno je da je Brazil favorit u grupi, a mislim da je Srbija ispred Švajcarske i Kostarike po kvalitetu.

o Zašto je FS Srbije intervenisao? Šta nije odgovaralo?
– Mnogi u Srbiji ni sada ne razumiju zašto na Mundijalu imamo drugog selektora. Očigledno da sam čačnuo nečije interese “odozgo”. Neko je imao drugačiju viziju o razvoju srpskog fudbala. I zato sam ja žrtvovan.

o Optuživali su vas da ne zovete u reprezentaciju Sergeja Milinković Savića.

– Trener je taj koji sastavlja tim i pravi izbor baziran na kompaktibilnosti igrača određenom modelu igre. A na kraju je rezultat taj koji donosi konačan sud. Ako postoji dobar rezultat, to znači da je izbor bio pravi. Mi smo otišli na Mundijal bez Milinković Savića. U tom periodu smo na njegovoj poziciji imali Tadića koji je dao četiri gola i zabilježio osam asistencija. Razmislite o tim brojkama! Po mom izboru, logično je bilo da se odlučim za vezu Tadić – Ljajić.

o Da li biste sačuvali poziciju da ste zvali Milinković Savića na SP?
– U teoriji, da. Nisam imao nikakve predrasude prema Sergeju. On je sjajan fudbaler. Ali sam ljudima u Savezu rekao da on nema zagarantovano mjesto u timu i konačnu odluku ćemo donijeti na osnovu klupske sezone.

o Gledajući sa strane, izgledalo bi jako čudno da niste pozvali igrača kao što je Milinković Savić. On je jedan od vaših najvećih talenata.

– Pa šta? Karim Benzema je prvi centrafor Real Madrida, tri godine zaredom osvaja Ligu šampiona. A ne zovu ga u reprezentaciju Francuske i to nikome ne smeta. Francuska ne igra ništa slabije zato što nije pozvan Benzema.

o Kako su reprezentativci reagovali na vašu smjenu?

– Mnogi igrači su me zvali telefonom i pružali mi podršku. Za njih je to bio pravi šok. Ekipa je bila talac cijele situacije. Ali rekao sam momcima da nastave da igraju fudbal kao što znaju i da probaju da naprave što bolji rezultat na Mundijalu.

o Kako gledate na Branislava Ivanovića poslije slabe sezone u Zenitu?
– Ako se sjećate, to je igrač kojeg sam ja doveo u Lokomotivu i “oslobodio” njegov talenat. Branislav je profesionalac po najvišim standardima, svaki trener uvijek može da se osloni na njega. I sigurno da nije krivac za neuspjeh Zenita. Sa takvim timom je Zenit morao da bude šampion Rusije. Ali, Roberto Manćini ne razumije ruski mentalitet i ruski fudbal. Nije imao dobar odnos sa timom. Bane i ja smo nedavno diskutovali o situaciji u Zenitu. On ne krivi Manćinija i veoma ga poštuje. Ali po mom mišljenju. trener nije umio da iskoristi potencijal tima i pogotovo Banetov potencijal. Završiti peti u prvenstvu sa takvim timom je nešto nedopustivo.

o Gdje ćete nastaviti karijeru?

– Za nekoliko nedjelja bi sve trebalo da bude poznato. Imam ponude klubova i reprezentacija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA