Muslimani danas slave Ramazanski bajram

493

Muslimani širom svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. 

Klanjanjem bajram-namaza muslimani su jutros su dočekali Ramazanski bajram. Nakon tradicionalnog čestitanja ovog praznika riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, vjernici su se iz džamija uputili kućama, a zatim i na mezarja kako bi uputili dovu za svoje umrle. Potom su krenuli u obilazak svojih porodica, rođaka, komšija i prijatelja.

Centralna bajramska svečanost u BiH jutros je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca posta tokom kojeg se muslimani širom svijeta, od zore pa do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i loših misli. Ibadetom i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum.

Za vrijeme Ramazanskog bajrama muslimani obilaze svoje najbliže, oblače najljepša odijela te pripremaju posebne kolače i druga jela. Ovaj praznik predstavlja posebnu radost za djecu kojoj se dijeli bajram banka ili bajramluk. Običaj je da djeca ljube ruke starijih koji ih darivaju novcem ili slatkišima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA