Mirjanić: Počinju hitne mjere sanacije od poplava

400

U narednih sedam dana će početi hitne mjere sanacije oštećenja kanala, nasipa i puteva nastalih usljed nevremena koje je prije deset dana zadesilo opštinu Vukosavlje, rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

– Nakon hitnih mjera koje će realizovati Javna ustanova “Vode Srpske”, u narednih 10 dana ova ustanova će napraviti projekciju potrebnih mjera da se oštećenja otklone na cijelom toku od 2,5 kilometara kanala, sa predračunom sredstava – izjavio je Mirjanić.

On je nakon sastanka sa načelnikom Vukosavlja Borislavom Rakićem naglasio da će poslije tog roka biti utvrđena dinamika realizacije predloženih mjera.

U Vukosavlju poplavljeno 17 kuća

Mirjanić je istakao da je na sastanku, kojem je prisustvovao direktor “Voda Srpske” Milan Kikić, dogovoreno da ova javna ustanova u naredna četiri mjeseca uradi projektnu dokumentaciju za potpunu revitalizaciju svih 2,5 kilometra nasipa na kanalu Gnionica, nakon čega će razgovarati o načinu finansiranja i izvođenja radova.

– Osim toga, dogovorili smo se da most na ušću Gnionice u rijeku Bosnu, koji se nakon poplava urušio, bude izvađen iz kanala, da se zatrpaju odroni, saniraju obale i da se, uz izradu projekta revitalizacije kanala, uradi i projekat izgradnje novog mosta na ovom dijelu kanala – rekao je Mirjanić.

Načelnik Rakić rekao je da je procijenjena šteta na opštinskim i objektima u privatnom vlasništvu oko 350 000 KM.

– Šteta na usjevima procijenjena je na 130 000 KM – rekao je Rakić i istakao da je zaplavljeno 17 kuća i više pomoćnih objekata, oštećeni su putevi i uništeni poljoprivredni usjevi.

Rakić je dodao da Opštinska komisija za procjenu štete nije radila procjenu štete na kanalu koji je u vlasništu Javne ustanove “Vode Srpske”, ali da će šteta na kućama, infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima biti oko 1 000 000 KM.

– Sanacijom kanala kroz Vukosavlje, koji je rađen 1965. godine, biće zaštićeno od poplava oko 400 domaćinstava, uglavnom izbjeglih i raseljenih iz više od 50 opština bivše Jugoslavije – napomenuo je Rakić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA