Migranti napustili GP Maljevac

630

Više od stotinu migranata koji su juče ilegalno pokušali preći granični prelaz Maljevac u Velikoj Kladuši sinoć su svojevoljno, uz pratnju policije, napustili ovaj granični prelaz.

Svi migranti su vraćeni u prihvatni centar Trnovi u Velikoj Kladuši, zbog čega se saobraćaj na međunarodnom graničnom prelazu Maljevac odvija nesmetano, a zadržavanja vozila prilikom prelaska granice nisu duža od 30 minuta. Trenutno u blizini graničnog prelaza nema migranata, a većina policije je povučena s terena.

Podsjećamo, juče je više od 200 migranata pokušalo pješke preći granični prelaz Maljevac, a u tome su ih spriječili pripadnici Granične policije BiH i Hrvatske te Jedinica za podršku MUP-a USK.

Iako su dolaskom policije neki odustali od svog nauma, više od stotinu ih nije željelo napustiti ovo područje te su veći dio dana proveli na graničnom prelazu, zbog čega se saobraćaj odvijao usporeno.

Opšinsko vijeće Velika Kladuša danas će održati tematsku sjednicu o migrantskoj krizu u ovom gradu, a na sjednicu su pozvani svi relevantni akteri koji su uključeni u ovu problematiku.

Vlasti Velike Kladuše već ranije su izrazile svoje negodovanje zbog odluke viših nivoa da se svi migranti koji borave u Unsko-sanskom kantonu smjeste u objekte Agrokomerca u ovom gradu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA