Mađari usvojili paket zakona “Stop Sorošu”

543

Mađarski parlament usvojio je paket zakona po kome će advokati i aktivisti nevladinih organizacija koji budu pomagali ilegalnim migrantima, provesti godinu dana iza rešetaka.

Vlada premijera Viktora Orbana pokrenula je proceduru za usvajanje ovog zakona, nazvanog neformalno “Stop Sorošu”, pošto je Đerđ Soroš, američki milijarder mađarskog porijekla, optužen da podržava muslimanske migrante i pomaže im.

Novim rješenjima se pooštravaju i kriterijumi za davanje azila, tako da azil od Mađarske ne može da traži niko ko je u ovu zemlju ušao iz države u kojoj mu život nije ugrožen. Prema novim zakonima, “svaka finansijska podrška ilegalnoj migraciji, sticanje finansijske dobiti iz nje, ili preduzimanje takvih aktivnosti u rasponu osam kilometara od granice, kazniće se zatvorskom kaznom od 12 mjeseci”. Nadzor granice, prikupljanje, ili distribuiranje informacija, postavljanje, ili organizovanje mreže pomoći, takođe se podvodi pod pružanje pomoći migrantima.

U prvoj godini evropske migrantske krize, 177 000 ljudi zatražilo je azil od vlasti u Budimpešti, ali ga je dobilo jedva nekoliko hiljada. Prošle godine broj registrovanih azilanata pao je na oko tri hiljade.

Parlament u Budimpešti ovaj propis usvojio je samo nekoliko sati nakon što su se članice EU najteže pogođene migrantskom krizom, Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Španija, Grčka i Bugarska, dogovorile da, tokom predstojećeg vikenda, na mini-samitu u Briselu, pokušaju da trasiraju put rješavanju gorućih problema na Starom kontinentu. Agencija UN za izbjeglice bezuspješno je apelovala na mađarske zvaničnike da odlože donošenje ovog zakona, do samita EU krajem mjeseca.

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc najavio je, istovremeno, da se Austrija sprema za mjeru vraćanja migranata sa njemačke granice za šta se zalaže i njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer. Za srijedu je bio planiran i sastanak takozvane Višegradske četvorke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke, zemalja koje su riješene da zaustave prodor migranata na svoju teritoriju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA