KKR prodaje Telemach?!

16167

Investicioni fond KKR & Co razmatra prodaju evropskog telekomunikacionog operatera United Group B.V, koja posluje u jugoistočnoj Evropi uključujući i Sloveniju, piše Wall Street Journal. Prema prvim informacijama, transakcija bi mogla biti “teška” oko tri milijarde evra uključujući i dugove koje je operater nagomilao.

Za United Group, sa sjedištem u Amsterdamu, se navodi da je najveći alternativni telekomunikacioni provajder u zemljama bivše Jugoslavije. Vlasnik je kablovskog operatera SBB i regionalne televizije N1.

United Group je stvorena 2007. godine spajanjem SBB-a, Telemach Slovenije i Telemach Bosna.

Do prodaje bi, piše njujorški list, došlo usred niza aktivnosti u evropskom komunikacionom i emiterskom sektoru, sa gigantima kao što je Vodafone Group koji kupuje preduzeća širom Evrope.

Čekanje bi uskoro moglo okončati prodajom, piše The Wall Street Journal, u samom središtu industrije komunikacija i medija. Divovi kao što su Vodafone, na primjer, u cilju povećanja broja pretplatnika kupuje kompanije širom Evrope. List prenosi ocjene pojedinih bankara da prodaja United Group možda neće privući pažnju velikih kompanija, ali da ipak može privući interes investitora zbog široke ponude i rasta broja korisnika.

O razlozima prodaje za sada se nagađa, ipak stručnjaci upućeni u ovu oblast su mišljenja da je jedan od razloga prodaje policijska istraga protiv Telemacha zbog kartelskog udruživanja, što je po slovenačkom i evropskom zakonodavstvu strogo zabranjeno i izuzetno kažnjivo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA