Kako se nositi s ljubomornim partnerom?

525

Ako partner traži da mu posvetite sve svoje vrijeme, provjerava vam telefon i slično, vrijeme je da preispitate svoj odnos.

Posesivnost se uvijek loše završi, na samom kraju, definitivno dovede do nezadovoljstva kod oba partnera i ljubav se postepeno gasi.

Znakovi koji ukazuju da je vaš partner pretjerano ljubomoran:

Voli kada ste sami i osjeća se nesigurno u društvu vaših prijatelja.
Kontroliše vas.
Govori vam šta da radite.
Zahtijeva da ste stalno u kontaktu.
Prati vašu aktivnost na društvenim mrežama.
Konstantno želi da zna gdje ste i šta radite.

Vrijeme je za razgovor

Budimo iskreni, pravo vrijeme za razgovor je odavno prošlo, ali još uvijek nije kasno. Tokom razgovora o tome zašto vas partner stalno provjerava, pokušajte učiniti korak dalje i porazgovarajte o emocijama. Ovakve razgovore je najbolje voditi hladne glave, kada se strasti malo smire.

Otkrijte razlog partnerove ljubomore

Obično postoji opravdani razlog zbog kog vaš partner osjeća ljubomoru, zato je neophodno istražiti čime su izazvane takve emocije. Ljubomora je često posljedica nesigurnosti, a s time se možete nositi ako se oboje potrudite. Ne pokušavajte umanjiti, negirati ili ismijavati partnerove strahove. Mirno poslušajte partnera i pokušajte zajedno doći do valjanog zaključka i rješenja.

Pokažite svoju ljubav

Već ste se uvjerili da vaš partner ima problema s povjerenjem, stoga mu pokažite ljubav kako biste ga uvjerili da vam je stalo. To možete učiniti riječima, djelima, dodirima, ali i pogledom.

Zajedno postavite granice

Pokušajte da saznate od čega vaš partner najviše strahuje i postavite granice, odnosno pronađite kompromis. Možete pristati na to da ste u stalnom kontaktu s partnerom, ali recimo samo putem SMS-a. Morate definisati šta je „previše“ za vas ili vašeg partnera i pokušati da se pridržavate dogovorenog, barem dok ga ne uvjerite ga da vam je zaista stalo do njega.

Svakako, obratite pažnju na to koliko partnerova ljubomora ograničava vaš život i slobodu. Ne dopustite da vas nečija nesigurnost sputava u razvoju i svakodnevnim radostima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA