Italijanski vojni pilot: NATO znao za osiromašeni uranijum!

605

Posjedujem dokaze da su SAD prije više godina saopštile NATO kakva je opasnost po vojnike osiromašeni uranijum, najavio je vojni pilot Domeniko Leđero, koji dolazi na međunarodni simpozijum “Posljedice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999.” koji će se održati u ponedjeljak u Nišu.

U amfiteatru niškog Univerziteta od 10 sati, 19 učesnika ovog skupa iz Italije, Njemačke, Rusije, Kine, Kipra, Švajcarske i Srbije, predstaviće naučne radove kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u zonama gdje se sa njom dejstvovalo, od Iraka i Avganistana, do BiH i SR Jugoslavije.

Među 12 stranih učesnika simpozijuma, oficira, pravnika, ljekara, stručnjaka za međunarodno pravo, biće i vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača i odgovorni u organizaciji Vojna opservatorija, odjeljenja italijanske odbrane, koji se godinama bori da dokaže istinu o posljedicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika u svjetskim misijama.

Kako navode “Novosti”, Leđero u Niš donosi dokumentaciju o NATO dejstvima municijom sa osiromašenim uranijumom, kao i dokaze o njegovoj povezanosti sa velikim brojem oboljelih i preminulih italijanskih vojnika. Baš ove dokaze nedavno je potvrdila četvrta Italijanska parlamentarna komisija upravo zahvaljujući Leđerovoj upornosti.

Leđero je najavio da će i Srbiji ustupiti dokumentaciju o NATO dejstvima tom municijom.

– Posjedujem dokaze da su SAD pre više godina saopštile NATO kakva je opasnost po vojnike osiromašeni uranijum – kaže Leđero.

On dodaje da je NATO skrivao opasnost od efekata osiromašenog uranijuma i pita se zašto su američki vojnici na Kosovu imali specijalnu zaštitu, a italijanski nisu, prenosi Blic.

Italijanski vojnici su bili golih ruku i čudili se što su Amerikanci tako opremljeni, a to je bilo zato što im je saopšteno kakve su posljedice po zdravlje od takvog oružja, dodaje on.

Leđero navodi da je NATO još 1994. znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome svjesno i namjerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju.

On dodaje da postoji i video snimak koji je napravio Pentagon, na kome se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi.

– Pričaću sve o tome u Srbiji, opširno i detaljno. Posjedujem podatke o svemu. I o tome kako su bombardovani Hadžići u Bosni, nakon čega je preminuo veći broj stanovnika te opštine – kazao je Leđero.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA