Hoće li Prva SDS moći na izbore sa pomenutim imenom?!

1012
Radomir Lukić
Radomir Lukić

Srpska demokratska stranka prijavila je Prvu Srpsku demokratsku stranku Centralnoj izbornoj komisiji BiH u pokušaju da spriječi njihov izlazak na izbore u oktobru pod pomenutim nazivom jer, kako su naveli, djeluje zbunjujuće na birače.

SDS je obrazložio da naziv političke partije Prva SDS može prouzrokovati štetu partiji na čijem čelu je Vukota Govedarica, koji je i kandidat za predsjednika Srpske.

Ovo je potvrdio i Radomir Lukić, dekan i profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu i predsjednik Prve SDS.

– Imali smo dva mala problema, jedan je što je CIK našao da nam nedostaje 26 potpisa od pet hiljada potrebnih za jednu od lista za koju smo prijavili svoje učešće. To je manji problem, to smo riješili, za 26 potpisa mi smo priložili 600 novih potpisa – rekao je Lukić.

Drugi problem je, prema njegovim riječima, bio nešto drugačiji. Lukić je naveo da je Srpska demokratska stranka tražila od CIK-a da u skladu sa Izbornim zakonom utvrdi da ona ima pravo da u izborima, u izbornom postupku, koristi ime SDS, a da se utvrdi da to Prva SDS nema.

– Oni su tvrdili da je ime u toj mjeri slično da kod glasača može da izazove zabunu, kako to oni kažu. CIK je udovoljio njihovom zahtjevu, no mi smo se žalili zbog toga što ne postoje izgrađeni standardi za primjenu jedne tako apstraktne, opšte norme. Nije standarde izgradio ni sam CIK, jer je do sada imao veoma mali broj takvih slučajeva. Drugi razlog zbog koga smo se takođe žalili jeste da su oni bili dužni da uzmu prilikom odlučivanja nešto što nalikuje na prosječno pažljivog birača. Jer, ako bismo mi glasačke listiće i imena prilagođavali onim glasačima koji nisu upućeni u politički život, onda bi to gotovo bio glasački lsitić za malu djecu – rekao je Lukić.

Predsjednik Prve SDS potom je otkrio da je stranka na čijem je čelu, za svaki slučaj pripremila i rezervna imena.

– Mi smo predali i rezervna imena ukoliko apelaciono odjeljenje Suda BiH kojim slučajem odbije našu žalbu. Naći će se neka dva-tri alternativno postavljena imena i mi ćemo na taj način riješiti to pitanje našeg učešća u izborima – rekao je Lukić i dodao da sa ljudima iz SDS-a nema kontakta od 2006. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA