Hoće li Makedonija danas dobiti novo ime?

505

Novi telefonski razgovor makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa o budućem imenu Makedonije, zakazan je za danas.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je da je Zaev odabrao ime za ovu bivšu jugoslovensku republiku, te da je riječ o jednom od tri preostala prijedloga posrednika UN Metju Nimica – Republika Gornja Makedonija, Republika Nova Makedonija i Republika Sjeverna Makedonija.

On je odbio da navede koje je tačno ime odabrao makedonski premijer. U intervjuu za televiziju “Kontra” Kocijas je ocijenio da je jučerašnji telefonski razgovor bio “odlučujući korak” za rješavanje dugogodišnjeg spora.

Razgovor dvojice premijera uslijedio je poslije desetodnevnog “ćorsokaka” u koji su pregovori zapali nakon što je objavljeno da su strane na korak od dogovora oko budućeg imena Makedonije.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Već 27 godina UN pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje za naziv Makedonije. Atina ne priznaje naziv “Republika Makedonija” i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije još od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA