Hoće li imovina BiH u Hrvatskoj pod koncesiju?

570

Hrvatski Sabor usvojio je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, što znači da bi imovina Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, vrijedna nekoliko milijardi evra, mogla pod koncesiju u narednih 30 godina.

Između ostalog, Vila “Aurora” i Hotel “Vis dva” iz Dubrovnika, naftni terminal u Pločama, Hotel “Sutjeska” u Baškoj Vodi, “Šipadova” luka u Šibeniku, dječija bolnica u Cavtatu i još skoro 200 objekata u vlasništvu nekadašnjih državnih preduzeća, mogli bi da pripadnu hrvatskim koncesionarima. BiH, još, nema odgovor na taj potez, a predstavnici institucija prebacuju odgovornost jedni na druge. Pitanje imovine u komšiluku čak je i skinuto sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara BiH.

– Bosna i Hercegovina ne ostaje bez imovine, kako se to u medijima spekuliše. Ali je na vlastima BiH, na svim nivoima, da vidimo kako ćemo pristupiti problemu i kako ćemo doći do rješenja – kaže Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Na toj istoj sjednici, ministri su se dogovorili da treba tražiti mišljenje i od pregovaračkog tima za pitanja sukcesije. Taj tim se, od osnivanja prije tri godine, nijednom nije sastao.

Ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, poručuje da nije nadležan za pitanje imovine, jer, kako kaže, još nije prešlo u sferu bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, javlja ATV.

O odgovornosti institucija prema imovini u Hrvatskoj najbolje govori podatak da se predstavnici vlasti još nisu dogovorili šta je čije. Od preko 200 objekta u Hrvatskoj, 63 pripada Republici Srpskoj, uglavnom u jadranskom pojasu. Za sve te objekte zadužen je IRB-ov Fond za upravljanje nekretninama. Ni oni ne odgovaraju na pitanja, uz obrazloženje da su nadležni na službenom putu.

Prije šest godina, napravili su spisak nekretnina, koje su procijenili na dvije milijarde maraka. “Nestro petrol” ima pet nekretnina, “Elektrokrajina” četiri odmarališta, “Čajavec” četiri poslovna prostora.

Srpska sama teško da može išta da uradi, poručuje predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović. Odgovornost je, tvrdi, na organima Bosne i Hercegovine.

– Obzirom na izvršnu i zakonodavnu vlast BiH, moram reći da je to bilo prilično inertno u odnosu na ta pitanja. Svakako da BiH treba da učini sve da zaštiti svoju imovinu i da uključi institucije koje bi mogle da budu relevantne u tom postupku. Država Bosna i Hercegovina prije svega treba da uradi, a onda RS siguran sam da će uraditi ono što je u njenoj mogućnosti, ali vjerujte da zainteresovanost za rješavanje tog pitanja postoji – rekao je Čubrilović.

Iz hrvatskog Ministarstva za državnu imovinu, do danas, nije stigao odgovor. Ranije su poručili da ne otimaju imovinu Bosne i Hercegovine, i da se pitanje vlasništva jedino može riješiti pred sudom ili sporazumom o sukcesiji. Cilj im je, kako su rekli, oživljavanje devastiranih objekata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA