Hitno potrebne promjene u RSRS

846

Sadašnje stanje u Rukometnom savezu Republike Srpske je neodrživo i neophodne su promjene, zajednička je ocjena predstavnika više klubova.

Prvi pokušaj održavanja Skupštine je propao. Problem predstavlja Statut saveza po kojem pravo glasa imaju i klubovi koji ne rade, ali su registrovani, pa je gotovo nemoguće doći do dvotrećinske većine. Iako je bilo planirano, sjednica novog Upravnog odbora nije održan, a regionalni savezi sad moraju da održe svoje Skupštine.

To su za sad odradili samo Doboj i Hercegovačko romanijski savez, dok je Prijedor zakazao za četvrtak.

Marinko Umičević kandidat za predsjednika

Kandidat za predsjednika je Marinko Umičević, ispred rukometnog kluba Borac i regionalnog saveza Doboj.

– Iako je dosta prošlo od Skupštine ja sam i dalje šokiran ponašanjem ljudi. Ovo stanje je neodrživo, jer savez nije podnosio izvještaj o radu, utrošenim sredstvima. Vidim da je tu sve puno birokratije, da glavnu riječ vode komesari koji žele da se za sve pitaju. Ako budem izabran, to će se promijeniti, a prva stvar koju će uraditi je da će inspekcija ući u savez da utvrdi stvarno stanje. Nažalost, ja sam prijedlog rukometnog saveza Doboj jer je savez u Banjaluci privatizovan, a jedan čovjek nosi pečat sa sobom. Poražavajuće je da Skupština nije održana godinama, a da odluku donose ljudi iz klubova koji ne postoje – poručio je Umičević.

Banjaluka

Posebno loša situacija je u Regionalnom savezu Banjaluka, gdje skupština nije održana četiri godine.
– U Banjaluci imamo 10 nepostojećih timova koji nažalost imaju svoje predstavnike. Naša je želja da oni nemaju ista prava kao preostali timovi koji se takmiče, plaćaju kotizacije i imaju kategorije. Skupština u Banjaluci nije održana godinama i sad će morati da se održi i da se neke stvari promijene nabolje. Imamo primjer da su dobili lopte za Svjetsko prvenstvo i da su one propale jer nisu date klubovima na korištenje – naglasio je direktor Borca Vladimir Branković.

Dobojlija Vojislav Rađa posebno je istakao problem Verifikacione komisije i lošeg Statuta koji je omogućio da pravo glasa imaju i klubovi koji se ne takmiče.

– Stanje u Rukometnom savezu Republike Srpske mora da se promijeni jer je ovo ispod svakog nivoa. Želimo da izaberemo legalne organe koji će raditi. Imamo odgovornost da sačuvamo sport. Problem je što je Verifikaciona komisija na prvoj Skupštini uvažila i brojne klubove koji ne postoje. U Trebinju je bilo 40 delegata, a mi smo za ovu imali podršku 37 od 48 delegata koliko je trebalo da se izglasa naš prijedlog. Međutim taj broj je povećan očigledno sa ciljem da se ne mogu donijeti odluke kako je predviđeno dvotrećinskom većinom. Želimo da smjenu obavimo na legalan način – istakao je Rađa.

Aleksandar Miljuš je ispred Rukometnog kluba Prijedor naveo i konkretne primjedbe:

– Mi smo imali situaciju da u Trebinju pravo glasa nemaju premijerligaši Prijedor i Derventa, a da imaju Termomaontaža, Kosig, Vrbas koji ne postoje. To mora da se mijenja i da se donese novi Statut. Mi imamo Skupštinu regionalnog saveza Prijedor u četvrtak i prijedlog mog kluba biće da podržimo Umićevića za predsjednika.

RS Bijeljina bez kontrole potrošio 130 000 KM

Veselin Krunić je, kao predstavnik novog premijerligaša Leotara, dao podršku ovoj akciji.

– Činjenica da sam ja ovdje dovoljno pokazuje koga mi podržavamo. Svjesni smo problema koji postoje u savezu, ali želimo da napravimo korak ka boljoj budućnosti – jasan je predsjednik Leotara.

Na presu konferenciji je naveden i primjer da je od 2011. do 2014. godine čak 130 000 KM naplatio Regionalni savez Bijeljina, a da nikad nije podnijet izvještaj o radu i utrošku sredstava.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA