Haradinaj: Kosovska vojska ima podršku Srba sa Kosova

470

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj tvrdi da će tzv. kosovska vojska biti formirana u toku ove godine, te da je “dobila povjerenje svih strana, čak i Srba sa Kosova”.

– Ove godine će Kosovo dobiti vojsku. Prošlo je dosta vremena, ali to nije izgubljeno vrijeme, tokom ovog perioda vojska je dobila povjerenje svih strana, čak i Srba sa Kosova. Ima omladine sa sjevera koja je u vojsci Kosova, a time pokazujemo da ne pravimo nacionalističku vojsku – rekao je Haradinaj danas na konferenciji za novinare.

Haradinaj tvrdi da je proces stvaranja tzv. kosovske vojske u završnoj fazi i da će uskoro biti okončan, bilo to kroz ustavne ili zakonske promjene.

Govoreći o odnosu Prištine i Beograda, kosovski premijer smatra da je međusobno priznanje jedino rješenje.

– Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dvije strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sjednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje – rekao je Haradinaj.

On kaže da će građani Kosova do kraja 2018. godine moći da putuju bez viza, navodeći da je potreba za slobodom kretanja sve veća i predstavlja barijeru građanima Kosova.

– Kosovo radi na tome da postane član Ujedinjenih nacija, da nas Srbija prizna i zaokružimo proces naše nezavisnosti. Ali prije toga Kosovo će postati član Interpola, jer nam kriminal predstavlja veliku opasnost. Članstvo Kosova u Interpolu će doprinijeti borbi protiv međunarodnog i domaćeg kriminala. Očekujemo da postanemo punopravni član ove organizacije u novembru – dodao je Haradinaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA